0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Bold Agro: Növekedni, de nem volumenben, hanem hatékonyságban

Az elmúlt öt évben megduplázták árbevételüket. Igyekeznek élenjárók lenni a precíziós mezőgazdasági megoldásokban. Mindezek mellett a Bold Agro Kft. ügyvezetője szeret beszélgetni és ötleteket cserélni hazai és külföldi szakemberekkel.
Sertéstelepeiken 47 000 állat van egyidejűleg, ahol az etetőrendszer számítógép vezérelt.

A Bold Agro Kft. fő tevékenysége a sertéstenyésztés. 4 telephelyen, 4300 koca biztosítja évente a 150 ezer eladott állatot. Ehhez kapcsolódik szorosan a takarmány-előállítás céljára használt 1800 ha-on folytatott növénytermesztés. Elsősorban árpa és kukorica. 3 telephelyen, 3 szárítóval és 40 ezer tonna tároló kapacitással. A vállalkozásnak része még egy kertészeti ágazat is, feldolgozó üzemmel. 80 ha-as almaültetvény, jéghálóval fedetten, 3600 tonna ULO hűtőházzal. 60 ha meggy ültetvény, konzervipari célra. A gyümölcslé-üzemük 600 000 liter kapacitású melynek az alapja az alma. 300 étterembe szállítanak, köztük több Michelin csillagos helyre. Elsődleges célpiacuk Budapest és a Balaton. A mezőgazdaság mellett a vendéglátás területén is eredményes üzletágat vezetnek.

Az Almavirág Étterem büszke a kiváló séfekre.

Az Almavirág Étterem büszke a kiváló séfekre, akik sorra nyerik a díjakat (például a Magyarország étele 1. hely, Bocuse d’Or legjobb 4 között).

A cég tulajdonos ügyvezetője dr. Szabó Viktor, Debrecenben végzet kertészmérnökként, majd vidékfejlesztési agrármérnökként. Később a PhD fokozatott is itt szerezte meg.

Lassan 10 éve irányítja önállóan a Bold Agro cégcsoportot. Az elmúlt 5 évben a beruházásoknak köszönhetően megduplázták árbevételüket.

dr. Szabó Viktor, Bold Agro ügyvezetője

Szabó Viktor vezetőként minden döntés előtt próbálja körbejárni a témát. Úgy meghozni a válaszokat, hogy megkérdez másokat, számol a munkatársakkal, de tudja, most az agráriumban nem lehet elég alaposnak lenni. Munkája során nem vesz részt az alapfeladatokban, de rajta tartja a szemét a folyamatokon. A kollegáinak egyedi döntési lehetőségeik vannak a napi feladatok elvégzésében, és Ő csak az irányokat mutatja meg számunkra. Természetesen, hogyha bármilyen területen elakadás van, akkor jön el a közös gondolkodás ideje.

Szabó Viktor szerint a sikeres agrár vállalkozás legfontosabb ismérve az elégedett munkatársak és az eredmények. A Bold Agro az elmúlt évet nem zárta sikeresen. Ügyvezetőként fontosnak tartja, hogy pontosan tudják miért következett be, mik voltak az okozók, és tudja azt is, hogy a következő éveikkel már nem lesz probléma. Büszke arra, hogy a kollégáival igazi csapatban dolgozhatnak, jóban-rosszban együtt. Miközben bővülnek és növelik a hatékonyságukat, folyamatosan keresik, hogy milyen jó gyakorlatokat tudnak megvalósítani. Ezeket az ötleteket hazai vállalkozóktól és a külföldi szakemberektől kapják.

A Bold Agro vezetőjeként arra a legbüszkébb, hogy példát tud mutatni gyermekeinek, hogy bizonyítja, a munkával lehet sikereket elérni. Természetesen büszke kollégáira is, akik gyorsan és hatékonyan reagálnak a változásokra, nyitottak az újdonságokra és mindig keresik, hogyan lehetne egyszerűbben termelni.
A gyümölcslé-üzem 600 000 liter kapacitású.

A cégnél 10 ével ezelőtt kezdtek el nagyon aktívan foglalkozni a munkatársakkal. Megnézték mi motiválja őket, mitől lesznek boldogak, mi fusztárlja őket a munkahelyen. Természetesen a feladatokat, a munkát a legjobb tudásunk szerint el kell végezni, ez nem lehet kérdés. De a vezetőség szem előtt tartja, hogy ha már úgyis be kell jönni a munkahelyre, azt semmi sem tiltja, hogy közben jól is érezhetjük magunk. Félévente végeznek elégedettségi kérdőívet minden munkavállalójuknál. Ennek eredményeiből lehet a jó irányokat és a munkakörnyezet fejlesztését meghatározni. A cégnél lévő gyakorlat szerint a fizetésnek rendben kell lenni, tehát olyan nem lehet, hogy a dolgozók alulfizetetek, tehát a fizetés egy eszköz, de nem az van az első helyen, a motiváció kapcsán. Szabó Viktor hisz abban, hogy csapatépítő programokra van szükség a jó közösség kialakításához, de ettől sokkal szélesebb az a paletta, amivel a dolgozóinkból, elhívatott és motivált kolléga válik. Éppen ezért is szeret gazdákkal beszélgetni. Ezáltal megismerni a jó gyakorlatokat, kinek milyen sikerei, problémái vannak. Véleménye szerint nagyon sokat lehet tanulni másoktól. A munkatársak megtartása és motiválása kapcsán is ugyanígy gondolja. Beszélni kell a dolgozókkal.

A Bold Agro Kft. vezetősége.

Egyszerűen meg kell kérdezni őket, hogy mi ösztönözné és pontosan meg fogják mondani a választ. Nem biztos, hogy azt kell csinálni, amik ők javasolnak, de hogyha látják, véleményüket átgondolják, figyelembe veszik akkor ez nekik nagyon motiváló. Hiszen ők vannak benne nap, mint nap a folyamatokban, másképp látják más szemszögből. Az egyik ilyen fontos dolog a munkaszervezés. Például, ha a munkatársak ma délben megtudják, hogy másnap mit fognak csinálni, akkor ők erre tudnak készülni, és őket ezt megnyugtatja. Mivel mezőgazdaságban dolgozunk élőlényekkel és természettel, ezért mindig vannak változások, hogyha ezeket a változásokat is minél hamarabb megtudja a dolgozó, és ezek meg is vannak indokolva, akkor a kiszámíthatóság szintén javít a munkahelyi légkörön.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: