0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Brazília-USA versengés a kukorica és a szója világpiacán

Az Egyesült Államok kukoricaexportja visszaesett az utóbbi egy évben, mert Kína még kevesebbet vásárolt korábbi első számú exportőrétől, és helyette Brazíliától vásárolt.

Bár Kína amerikai importja csökkent, a többi ország kereslete az amerikai kukoricára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A szójababról viszont nem mondható el ugyanez, és annak is Brazília az oka. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) legutóbb közzétett adatai szerint szeptember 28-áig mintegy 14,4 millió tonna kukoricát exportált az oroszág ebben a szezonban. Az USDA előrejelzése szerint 2023-24-ben 23 százalékkal nő az Egyesült Államok kukoricaexportja az előző szezonhoz képest, amivel eléri az 52,1 millió tonnát. Vagyis szeptember végére az egész szezonra kalkulált export 28 százalékát sikerült értékesíteni. Ez 32 százalékkal elmarad ugyan az utóbbi öt év átlagától, de így is jobb, mint az egy évvel korábbi 23 százalékos időarányos export.

Korai volna megítélni, hogy a kukorica átlagosnál lassabb értékesítése azt jelenti-e, hogy az eredeti exportcél nem teljesül, de Kína lényegesen kevesebbet vásárolt mindkettőből, mint az előző három évben.

A 2023-24-es szezonra csak mintegy 780 ezer tonna amerikai kukoricát kötött le Kína, szemben az egy évvel ezelőttivel, amikor 3,4 millió tonnát, két évvel korábban pedig még közel 12 millió tonnát. Az előzetes adatok szerint 2023 első kilenc hónapjában Brazília összesített kínai kukorica- és szójababkivitele meghaladta a 121 millió tonnát, ami 28 százalékkal több az előző évinél, és az utóbbi évtized messze legnagyobb éves növekedését jelenti.

Forrás: Reuters

Magazin ajánló: