0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Hogyan tartsuk életben a mikulásvirágodat mikulásig?

A mikulásvirág meghálálja a megfelelő gondoskodást és képes hosszú hónapokon át egészséges maradni, feldobva a lakás bármely pontját.

A Stars for Europe (SfE) szakértői tudják, hogyan érjük el, hogy a mikulásvirágunk ragyogó maradjon, átvészelve a hideg időszakokat is – néhány tippet bevetbe, a mi növényeink is sokáig remek formában lehetnek!

(Fotó: Stars for Europe (SfE))

Mire figyeljünk oda vásárláskor?

A vad formában termő mikulásvirág Mexikóból származik, a közép-amerikai ország trópusi éghajlatán a növény méteres magasságú bokorrá is nőhet. Fény és meleg iránti igénye viszont már a szobanövénnyé avanzsált mikulásvirágra is igaz: a sötét és hideg kifejezetten káros. Ezért ha olyan példányt szeretnénk  beszerezni, amely tartósan a lakás dísze lehet, érdemes már vásárláskor ügyelni néhány szempontra. A legegészségesebb növények többnyire a sűrű és sérületlen lombozatukról és leveleik közepén bimbózó, sárgászöld virágairól ismerhetőek fel, amelyek talaja nem túl száraz, sem túl nedves. Fontos az is, hogy ne vásároljunk csillámmal é

(Fotó: Stars for Europe (SfE))

s glitterrel befújt növényt, mivel ez sem tesz jót a virágnak.

Fontos a védelem!

Vásárlás után célszerű alaposan becsomagolni, és minél előbb hazavinni a mikulásvirágot, különösen hideg időben. Minél több réteg papírral tekerjük be az új növényüknet, annál jobban védve lesz a huzat és a hideg ellen, így annál több esélye lesz az egészséges fejlődésre és a hosszú életre is. Nulla fok alatti hőmérsékleten a cserepet is ajánlott becsomagolni a mikulásvirág érzékeny gyökerei miatt.

Óvatosan szoktassuk az új környezethez

Annak érdekében, hogy a hidegről a melegre való átállást jól viselje az új növényünk, a legjobb, ha nem helyezzük át azonnal meleg szobába. Egy hűvösebb, világosabb helyiségben, például a konyhában vagy a télikertben nyugodtan akklimatizálódhat, majd néhány óra múlva át is tehetjük a végleges helyére.

A megfelelő hely kiválasztása

A tökéletes hely világos, meleg és védett a huzattól és a nagy hőmérséklet-ingadozástól. A bejárati ajtó mellett például nem jó ötlet elhelyezni a mikulásvirágunkat, viszont egy jól szigetelt ablak mellé már bátran tehetjük, de fontos, hogy szellőztetéskor egy védett helyre helyezzük át. Az ablakpárkányon a cserépalátét megvédi a növényt a hidegtől, viszont arra is figyelni kell, hogy a mikulásvirág ugyan szereti a meleget, de nem a túl meleget: az ideális hőmérséklet számára a 15-22 °C. A radiátor vagy kályha melletti hely tehát ugyancsak nem ideális, mert a mikulásvirág túl melegben elhullatja leveleit. Emellett arra is figyelni kell, hogy minél melegebb van, annál több vízre van szüksége a növénynek.

(Fotó: Stars for Europe (SfE))

Az öntözés művészete

A mikulásvirág jobban viseli az enyhe szárazságot, mint a túl sok nedvességet, így csak akkor kell öntözni, amikor a talaj teteje már kiszáradt – viszont a gyökérlabda belsejét soha ne engedjük kiszáradni! Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran kell öntözni, nehéz egyértelmű választ adni: a hőmérséklet és páratartalom mellett fontos tényező például a cserép mérete is. A 6 cm-es cserépben lévő mini mikulásvirágnak gyakrabban kell vizet adni, mint a 12-13 cm-es cserépben lévő növényeknek, mivel kisebb a talaj térfogata.

(Fotó: Stars for Europe (SfE))

A mikulásvirágot felülről, alulról vagy merítéssel is lehet öntözni, érdemes szobahőmérsékletű vizet használni. Ha felülről öntözünk, két-három naponta kis mennyiséget adjunk, amíg a gyökérlabda egyenletesen nedves nem lesz, de még nem ázik át teljesen. Alulról történő öntözés esetén öntsük a vizet az ültetőedénybe vagy a tálcára: a talaj annyi vizet fog magába szívni, amennyire a mikulásvirágnak szüksége van. Ebben az esetben addig adagoljuk a vizet, amíg a gyökérlabdát át nem áztatja, és a tálcában nem marad folyadék.

Ha a merítéses öntözést választjuk, akkor a majdnem száraz gyökérlabdát hetente körülbelül egyszer merítsük teljesen alá, amíg a víz már nem bugyog. Ezután gyorsan emeljük ki a mikulásvirágot, hagyjuk lecsöpögni, és tegyük vissza a növényt az ültetőedénybe.

Mindhárom módszer esetében fontos, hogy a felesleges vizet legfeljebb 15 perc múlva öntsük ki a tálcából vagy az ültetőedényből, hogy ezzel elkerüljük a vizesedést és a gyökérkárosodást.

Forrás: Stars for Europe