0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Még több szegfűt termesztenek európai piacokra Afrikában

A kereslet növekedésével a cég bővíti termelését és a választékot, nagy hozamot tudnak elérni alacsony költségráfordítással, szemben az európai termesztőkkel.

Az East African Magical Farm (EMF) jelenleg 60 hektáron termeszt szegfűt, és hatszáz embert foglalkoztat Etiópiában, kétszázat pedig Kenyában.

A prémium minőségű vágott szegfűt Európába, valamint a Közel- és a Távol-Keletre szállítja. A kereslet növekedésével azonban a cég bővíti termelését és a választékot.

Kenyában, Naivasha körzetében két-két új farmot hoz létre az AgDevCo-val kötött finanszírozási szerződésüknek köszönhetően, és ezzel négyszáz új munkahelyet is teremt. Az új telepek kevesebb mint egynapi útra vannak Mombasa nemzetközi kikötőjétől, ahonnan tengeren szállíthatják az árut Európába és a többi piacukra. Az AgDevCo értékeli az EMF szándékát, miszerint a beruházással minőségi munkahelyeket hoz létre, a tengeri szállítás pedig minimalizálja a környezeti terhelést.

Az EMF 2004 óta termeszt szegfűt Etiópiában. Az afrikai ország nagyrészt egy vulkanikusan kialakult magas fennsíkból áll, amelyet három oldalról alacsonyan fekvő sivatag vesz körül. Az Etióp-felföld átlagosan 2000 méterrel húzódik a tengerszint felett.

Az éghajlat ideális a szegfű termesztésére, ugyanis a 2500 méter tengerszint feletti magasságnál nagyon intenzív a virágok színe.

A 40 hektárról évente körülbelül 24 millió szál virágot szednek, és azt Hollandiába, Aalsmeerbe szállítják, ahol az Alkemade International feldolgozza a szegfűt, majd a Royal FloraHolland aukciós rendszerében értékesíti. A termesztésre kedvező éghajlat mellett a hírnevüket megalapozó szaktudásuknak is köszönhető, hogy kiváló minőségű szegfűt termesztenek, és nagy hozamot tudnak elérni alacsony költségráfordítással, szemben az európai fűtött üvegházakban termesztőkkel.

Forrás: Kertészet és Szőlészet / floradaily.com, devco.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: