0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Borbás Marcsi: fogjunk neki és csináljuk!

Remek program volt és sok érdeklődőt vonzott az idei OMÉK-on Borbás Marcsi főzős műsora, előadása és gyakorlati palántázás-bemutatója.

Teltházas volt a stand, ahol Borbás Marcsi televíziós műsorvezető, blogger, számos szakácskönyv szerzője káposztás kelt gombócot és almás diós pitét készített, amit lépésről-lépésre követhettek az érdeklődők, sőt élvezettel meg is kóstolták a végeredményt.

A főzés öröme után előadáson beszélt a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök fontosságáról.

Úgy véli, hogy a 21. század legfontosabb témája a kertészkedés, és az élelmiszer termelés.

Ahhoz viszont, hogy jó élelmiszerünk legyen elengedhetetlen a jó talaj. A legveszélyesebb dolog a közeljövőre nézve, az, hogy nincs humusz a talajban. A 20. század gazdálkodásával sikerült elérni azt, hogy elhasználtuk és kimostuk a talajból a humuszt., pedig nélküle nem lesz egészséges az ember, mert a termények nem tartalmazzák a megfelelő mennyiségű fontos tápanyagokat, amitől működik az emberi szervezet. Csak kalória lesz benne, mutatott rá.  

Foglalkozzunk a talajjal és a talaj képzéssel. Mi magunk is tudunk ezért tenni,  mindenki, akinek kertje van, vagy akár csak egy balkonja.

Fontos küldetésnek tartja a kertművelést, erről szól a négy évvel ezelőtt indított Kertem sorozat is. Sokféle új zöldség és gyümölcs termesztésével kísérletezik, amik helyébe léphetnek azoknak, amelyek már sajnos nem működnek a hazai termesztésben, például a málna és a ribizli. Helyette több új gyökérzöldség, vagy az általa elterjesztett széles zöldbab is sikerrel terjeszthető. Az idei siker egy ázsiai dinnyefajta, amit alma dinnyének hívnak a Távol-keleten: ezt fel kell futtatni és alma méretű dinnyéket terem. Szerinte pillanatok alatt meg tudna honosodni nálunk.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az élet alapja a növényvilág, azon múlik az állatok és az emberek élete is. Ezért én a növényekkel vagyok, mondta a hallgatóságának.

A legfontosabb üzenete a kertészettel kapcsolatosan, hogy fogjunk neki és csináljuk, mert e nélkül semmi nem lesz.

Mindent az alapoknál kell kezdeni, ezért az előadás után gyerekeknek mutatta meg hogyan kell a magas ágyásokban fűszernövényeket palántázni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: