0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Horváth Csaba: Kalaznói kosborok

„A fotózással az egyetem befejezése után kezdtem el hobbiszinten ismerkedni. Szüleimtől a diplomaosztó ünnepségen egy kompakt gépet kaptam ajándékba, amivel manapság már a lányom készít felvételeket.”

„Három éve egy Nikon Z50 típusú, tükör nélküli géppel fényképezem főleg a Hőgyész környéki erdőkben, ahol egy évtizede erdőmérnökként dolgozom. Legtöbbször a Tolnai-hegyhát növény- és állatvilágát fotózom, időnként pedig a csillagos éjszakai égbolt jelenségeit próbálom megörökíteni. Az élővilágról készült képeimmel a hegyhát természeti értékeire szeretném felhívni a figyelmet. Gyakran tapasztalom, hogy a helyben élő emberek is meglepődnek a közvetlen környezetükben készült képeim láttán.

A képen látható orchideákat tavaly májusban egy hétvégi családi kirándulás közben sikerült lencsevégre kapnom. Hét közben észrevettem, hogy az egyik közeli réten tömegesen virágoznak a bíboros kosborok, így vasárnap délelőtt már célirányosan érkeztünk a Kalaznópusztai völgybe.

Szerencsére szélcsendes, napsütéses tavaszi nap volt, így szép felvételek készülhettek. Igyekeztem úgy fotózni, hogy egy virágfürt legyen a kép előterében, amin jól látszanak a bíborvörösen pontozott sziromlevelek. Az elmosódó háttérbe próbáltam belekomponálni a világoskék eget, az élénkzöld dombokat, és még néhány sisak alakú virágzatot, hogy megadják a kép összhangját. Az erős napfényben ügyelnem kellett arra is, hogy a szirmok világos részei nehogy elvesszenek. A fényképezőgépet kézben tartottam, állványt nem használtam.

Többféle kompozíciót is kipróbáltam, de a kedvencünk az a felvétel lett, amin véletlenül sikerült elkapni a pillanatot, amikor egy méhecske repült el az egyik virág mellett.

A színpompás védett növények megörökítéshez egy 50 mm-es, fix gyújtótávolságú makró objektívet használtam, szűkre állítva a rekeszt. A kép számítógépes utómunkával nyerte el végleges kinézetét, így természetesebb látványt tudtam elérni.”

Forrás: A Mi Erdőnk