Magyarország harmadik a világon hordógyártásban, két kiemelkedő tölgylelőhely van, a Zemplén és a Mecsek. A mecseki tölgy lazább szerkezetű, aromái édesebbek, míg a zempléni sokkal fűszeresebb jegyeket visel és a szájban száraz érzést keltő csersavakban (tanninban) gyengébb. Összességében mindkét típus lágyabb, selymesebb, kevésbé karakteres csersavakat ad a borhoz, mint például a francia tölgyek -írja a pecsaktual.hu.
A Mecsekben sétálva észrevehető, hogy az elfektetett több száz rönk közül néhány fa speciális jelölést kapott.
Pécs környékén, Szigetváron egy amerikai cég, Palotabozsokon pedig egy magyar vállalkozás készít olyan boroshordókat, amelyek ausztrál, új-zélandi, kaliforniai, chilei, dél-afrikai, spanyol, olasz, portugál, német, osztrák, román, török, izraeli borászok pincéibe kerülnek, mert a magyar boroshordók a világ prémium-kategóriájának legtetején helyezkednek el.
A rönkök felvásárlása megkezdődött, a hordó gyártó szakemberek saját maguk választják ki az erdőn a legmegfelelőbb rönköket, ezekből készül a kiváló minőségű hordódonga. Minden egyes rönköt a már az erdőn egyedi azonosítóval látnak el, így biztosítva a fa származásának és korának pontos és visszakövethető nyilvántartását egészen a hordógyártásig. Tölgyeket gondosan válogatják ki a lassan növekvő erdőkből, ahol a tömör tölgyeket keresik a kiválasztás során.
Egy Magyarországon gyártott 225 literes standard hordó akár 500-600 euróba is kerülhet, míg egy hasonló franciaországi hordó könnyen meghaladhatja a 800 eurót, ezért is versenyképesek a mecseki tölgyből készült hordók, amelyek a tengeren túlon igen kedveltek. A Magyarországon előállított nagyjából 30 ezer hordó nagy részét kaliforniai borászoknak adják el.