0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Ahol a Peszeki leányka terem

Palik Lászlót egyre több helyre hívják, a Felvidékről, Peszegtergenyéről származó gazda hol előadást, hol borbemutatót tart, de sokan fordulnak meg biogazdaságában is. Az idei OMÉK-on a szőlész-borász szakemberrel beszélgettünk.
Illusztráció

Palik Lászlót egyre több helyre hívják, a Felvidékről, Peszegtergenyéről származó gazda hol előadást, hol borbemutatót tart, de sokan fordulnak meg biogazdaságában, ahol az ÖMKI búzafajtái vizsgáznak. Az idei OMÉK-on a szőlész-borász szakemberrel beszélgettünk.

„Ebben az évben nagyon elégedett voltam a szőlőtermesztéssel, úgy mennyiségileg, mint minőség tekintetében. Nem mondom, hogy nem volt kisebb probléma, de hozták az elvárt eredményt a bio készítmények. Vegyszereket 1990 óta nem használunk, ökogazdálkodással foglalkozunk, a teljes 600 hektáros területünkön, így a szőlőt is bio módszerekkel védjük meg”- magyarázta a szakember.

Palik László szereti a kihívásokat, amit az is jelez, hogy a 15 hektáros ültetvényükben több, mint 70 fajtát termesztenek.

Közben tisztázzuk, Nyugat-Európában a bioszőlő termesztők közül többen is bedobták a törölközőt, az idei extrém év nem sok fürtöt hagyott a tőkéken. „Minden nap kint voltam az ültetvényben, és megmutattam a fiamnak, a kollégáimnak, kizárólag biológiai módszerekkel meg lehet védeni a szőlőt. Akik a klasszikus növényvédő szereket használták, esélyük se volt, hogy egészséges szőlőt szüreteljenek”- hívta fel a figyelmet az odafigyelés, a tudás fontosságára. A vegyszerrel taglózó hatást lehet elérni, miközben egy biológiai készítmény sokkal kíméletesebb, főként a gazdanövény oldaláról nézve. A vegyszert rápermetezik a növényre, felszívódik és valamiféle fejlődési folyamatot állít le a szőlőben. Nem tudjuk, hogy mennyi időre, egy órára, vagy öt órára, vagy öt napra, de ezalatt nem fejlődik a szőlő, stressz jelent számára.

Viszont biotermesztésben engedélyezett segédanyagok vagy biológiai szerek használata nem okoz ilyen problémát, a növény jól érzi magát és az egész életszakasza folyamán tud fejlődni.

Itt nem azonnali, látványos hatásról van szó, hanem, évről évre következetesen kell alkalmazni. Palik Lászlónak volt elég ideje, 33 éve foglalkozik biotermesztéssel.

Már csak azt nem értem, minek köszönhető ez a nagy fajtaszortiment, kísérlet, vagy valóban ennyire van igény?

„Részben kísérleti jelleggel kerültek hozzánk, de amikor telepítettem a szőlőt, az volt a cél, hogy is minél hamarabb ismertek legyünk. Ha sok fajtát olvas valaki az interneten, ha sok fajtáról hall, ott sokfajta bort lehet kóstolni”- kaptam magyarázatot, majd hozzátette: Ennyiféle szőlővel foglalkozni a pincében óriási feladat, hiszen minden fajta egyéniség, és külön kell kezelni. Ma már sokkal könnyebb a dolgom, szinte csak kóstolni kell lejárnom a pincébe, a fiam és a vejem átvették ezeket a feladatokat.”

Mint elmondta, Peszektergenyén a Covid előtt nagyon jól működött a borturizmus, hetente legalább három alkalommal jöttek csoportok. Most minden újraindul, zsúfolva vannak programokkal.

Illusztráció
Forrás: magyarmezogazdasag

Magazin ajánló: