0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Új fermentáló üzem Szalkszentmártonban

Átadták az Agrofeed Kft. szalkszentmártoni telephelyén épült nedves és száraz fermentált takarmányt előállító új üzemét, valamint az ugyancsak új takarmányvizsgáló laboratóriumot.
Az Agrofeed Kft vezetői, országgyűlési képviselk és Szalkszentmárton önkormányzatának képviselői avatták fel az üzemet
fotó: hba

Az Agrofeed és a Széchenyi István Egyetem három évig tartó közös kutatás-fejlesztési projektje során készült ez az új üzem, illetve a fermentáló üzemben előállított Vivaferm takarmánycsalád.

A kormány és EU-s támogatással zajlott kutatások során hazai gabona, illetve különböző ipari melléktermékek és hulladékok alapanyagként való felhasználásával készítettek fermentumokat.

A tejsavas erjesztésű takarmányokkal etetési kísérleteket folytattak elsőként broilercsirke-, majd szarvasmarha-állományokban.

A tesztek eredménye szerint a fermentált takarmány jótékony hatással van mind a takarmányfelvételre, mind pedig az állatok bélegészségügyi státuszára. Így akár csökkenthető is az antibiotikumhasználat.

Az üzemben 5-, 15- és 25 ezer literes tartályokban zajlik majd a fermentációs folyamat
fotó: hba

Az új üzemben a fermentálható alapanyagokból oltókultúra hozzáadásával 24 óra alatt készül el a joghurtállagú folyékony takarmány, amely magában, vagy akár takarmányos kocsiban a TMR-takarmányhoz keverve is adagolható. A jövőben egy hordozóanyagra való felvitellel az Agrofeed Kft. száraz fermentált takarmányt is gyárt majd.

A Széchenyi István Egyetemen a projekt során több szakdolgozat, illetve Phd-tanulmány született a fermentált takarmányokkal kapcsolatosan .
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: