0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Juhok a biológiai sokféleség és a napelemparkok megőrzésében

A magas üzemanyagköltségek és a munkaerőhiány miatt néhány tiszta energiával foglalkozó vállalat Amerikában a birkákat hívta segítségül, hogy a napelemeket körülvevő növényzetet karbantartsák.
Fotó: Ben Brewer

A „szoláris legeltetést” egyelőre még kevés helyen alkalmazzák, de az Egyesült Államokban már egyre elterjedtebb. Pedig jelentős pénzügyi előnyökkel járna mind a megújulóenergia-ipar, mind a nehézségekkel küzdő juhtenyésztő ágazat számára, nem véletlen tehát, hogy az USA-ban egyre több napelemet használó telephely cserélte le a fűnyírót birkákra.

Fotó: Ben Brewer

A BloombergNEF előrejelzése szerint az Egyesült Államok napenergia-ágazata gyorsan növekszik: az ország idén várhatóan megdönti a napenergiapark-építési rekordokat, több mint 32 gigawatt kapacitás növelésével. Ekkora árammennyiséget 16 paksi atomerőművel lehet előállítani, és több mint 25 millió otthon áramellátására elegendő.

Ugyanakkor már most aggodalomra ad okot, hogy nem lesz elég termőföld a világ növekvő népességének élelmezésére, ha az értékes termőterületet épületek, utak vagy napelemes létesítmények borítják.

Az American Farmland Trust becslése szerint az USA 18,4 millió hektárnyi mezőgazdasági területet veszít el 2016 és 2040 között, ha a jelenlegi napenergiapark-terjeszkedési tendenciák folytatódnak. Az agrofotovoltaikus termelés kettős hasznosítást jelent: napenergia-előállítás és mezőgazdasági termelés zajlik egyszerre a termőföldeken. Az American Solar Grazing Association becslései szerint jelenleg körülbelül 5000 bárány gondoz napenergia-telepeket az Egyesült Államokban. A gyakorlatot Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Ausztrália és Dél-Amerika egyes részein is használják.

Fotó: Ben Brewer

A legeltetés előnyei

A napenergiával foglalkozó vállalatok számára a nyájak legeltetése potenciális költségmegtakarítást és kisebb szénlábnyomot jelent. A Standard Solar, amely több mint 350 megawatt összkapacitású napelemparkkal rendelkezik, és Közép-Nyugaton, valamint New England néhány sziklásabb területén – ahol nehéz a hagyományos tereprendezési eszközökkel manőverezni – alkalmaz legeltetést.

Fotó: Ben Brewer
„A füvet le kell nyírni, mert tűzveszélyes. A birkák jobban teljesítenek, mint a hagyományos kaszák, és még a biológiai sokféleség is megőrizhető velük”

– mondta Jay Smith, a Standard Solar vagyonkezelési igazgatója. A juhok a legjobb gondozók, mert a tehenek túl magasak ahhoz, hogy a panelek alatt sétáljanak, és szeretik megvakarni magukat az oszlopokon, a kecskék pedig néha felmásznak a szerkezetekre és rágják a vezetékeket is.

Előny a gazdáknak is

A napelemparki legeltetés mentőövet ad a juhászoknak is, új bevételi forrást biztosít az Egyesült Államok juhágazatának, több évtizedes visszaesése után. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) adatai szerint az Egyesült Államokban levágott juhok száma az elmúlt években átlagosan több mint 2 millió darab volt, szemben az 1970-es évek eleji mintegy 9 millióval. Altin Kalo, a Steiner Consulting Group vezető közgazdásza szerint a bárányborda iránti kereslet megugrása a zsidó és az iszlám ünnepek alatt nem elegendő ahhoz, hogy a juhtenyésztők csak a húsból nyereségesek legyenek. Az USDA adatai szerint a bárányhús fogyasztása az Egyesült Államokban 2022-ben átlagosan körülbelül 1,3 font (0,59 kg) volt fejenként, szemben az 1960-as több mint 4 fonttal (1,81 kg).

Bár a kereslet enyhén megnövekedett a világjárvány idején, amikor a kalandosabb otthoni szakácsok új típusú fehérjék felé fordultak, ám ez még közel sem éri el más húsok, mint a marhahús vagy a csirke fogyasztását.

Az Ausztráliából és Új-Zélandról behozott olcsó bárányhús régóta nyomást gyakorol az amerikai juhtartókra, illetve az egész értékláncra. 2020-ban az Egyesült Államok második legnagyobb bárányfeldolgozó üzeme, a Mountain States Rosen csődöt jelentett, amit aztán a világ legnagyobb húsipari vállalata, a JBS SA egy aukción megvásárolt, és átalakította úgynevezett hozzáadott értékű húsüzemmé.

Fotó: Ben Brewer

Egy minnesotai pásztor, Josie Trople számára a napenergiával foglalkozó cégekkel való együttműködés remek módja annak, hogy az állattenyésztésben dolgozhasson. A 27 éves Trople férjével, Arlo Harkkal együtt üzemelteti a Cannon Valley Graziers-t, ahol a legeltetés mellett a birkákról lenyírt gyapjúból zoknikat is készítenek. Ezt az alapanyagot „szolárgyapotnak” nevezi, és mára bevételük mintegy ötödét teszi ki ez a feldolgozott termék.

„A legkisebb bevételünk a húsértékesítésből származik”

– mondta Trople, akinek családi cége több mint 100 rambouillet juh tulajdonosa, és további száz birkát felügyel.

Fotó: Ben Brewer

Egyes napenergiával foglalkozó cégek azt remélik, hogy a közeljövőben képesek lesznek szén-dioxid-kvótát generálni és eladni, ami újabb bevételi forrást jelent számukra. Ehhez a napelemparkok alatti terület legeltetése nagymértékben hozzájárulhat.

Fotó: Ben Brewer
Forrás: Bloomberg

Magazin ajánló: