0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Némó kapitány és a fűszernövények

A tengerben nőnek a bazsalikomok és egyéb fűszernövények: a helyet Némó kapitány kertjének nevezték el és a világ több pontján is létfontosságúnak bizonyulhat.

A Nemo’s Garden egy víz alatti üvegházi rendszerrel végzett kísérlet, amely 2012 óta működik. Kilenc, körülbelül két méter átmérőjű, átlátszó buborékban nőnek a növények. Ezeket a buborékokat láncokkal rögzítették a tengerfenékhez, egyfajta miniatűr űrállomást alkotva, ahogyan a feltaláló, Sergio Gamberini nevezte. A levegővel töltött kupolák mindegyike hidroponikus berendezéseket, növénymagokat és ventilátorokat tartalmaz.

illusztráció
Ezekben a vízi bioszférákban különféle növények, többek között bazsalikom, menta, citromfű és zsálya terem. A növények egy megfelelő aljzatban nőnek, a felhasznált friss víz pedig a tengervíz párolgásából származik, amely a gömbök falán kondenzálódik, mielőtt táplálná a növényeket. A fény természetes módon szűrődik a vízen keresztül.

Ezek a bioszférák szabályozott hőmérsékletet biztosítanak a növények számára, ami különösen hasznos lehet a fűszernövények termesztéséhez a száraz tengerparti régiókban. A szárazföldi területeken télen és nyáron a gyakori erős hőmérséklet-ingadozás károsítja a növényeket, amelyeket betegségek és paraziták is veszélyeztetnek. A buborékokban védve a növények kedvükre fejlődhetnek.

A Sergio Gamberini által vezetett Ocean Reef egyelőre csak a gyógyszeriparnak és az ínyenc éttermeknek értékesíti termékeit. A cég azonban reméli, hogy ezt a megoldást a szárazsággal küzdő, de, tengerparttal rendelkező országokban is ki tudja fejleszteni. Az egyenként mintegy 10 000 euróba kerülő bioszférákat már exportálták is az Egyesült Államokba, a Közel-Keletre és Belgiumba.

Forrás: leparisien.fr

Magazin ajánló: