0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

A francia gazdák megállítják és megsemmisítik a Spanyolországból érkező termékeket

Az elmúlt héten több támadás is érte a határon a Spanyolországból Franciaországba tartó mezőgazdasági szállítmányokat. A francia gazdák spanyol paradicsomot és borokat dobáltak az autópályákra.

Október 20-án a tüntetők Le Boulou-ban ellenőrizték a Spanyolországból érkező járműveket, és feldúltak egy paradicsomot szállító teherautót, amelynek teljes rakományát az autópályára dobták. A következő akció a francia gazdák részéről az volt, amikor mintegy 500 francia bortermelő blokkolta a spanyol határátkelőt Le Perthusnál, követelve a spanyol bor behozatalának megszüntetését.

A spanyol mezőgazdasági szervezetek, az Asaja, a Coag és az Upa arra kérik a kormányt, hogy intézkedjen a spanyol mezőgazdasági termékek védelme érdekében.

A Coag súlyos szankciókat követel Franciaországgal szemben a spanyol kertészeti termékek elleni sorozatos támadások miatt. Élesen bírálja a francia kormány bűnrészességét az effajta vandalizmusban, hiszen veszélyezteti az áruk szabad mozgását, amelyet uniós jog véd.

A valódi felelősök valójában a nagy, főként francia szupermarketláncok, amelyek visszaélnek piaci erőfölényükkel, és a termesztési költségek alatti árakat szabnak meg – mutat rá Miguel Padilla, a Coag főtitkára.

A szervezet felszólította az EU-t, hogy hatékonyan és határozottan garantálja a spanyol gyümölcsök és zöldségek szabad mozgását Franciaország területén. Felszólította továbbá a spanyol mezőgazdasági minisztériumot is, hogy tegyen hivatalos panaszt a francia kormánynál az ismételt támadásokkal szembeni közömbös hozzáállása miatt.

Montse Cortiñas, az Upa főtitkárhelyettese videóüzenetben kijelentette, hogy határozottan elutasítja a spanyol termékek ellen a határon elkövetett támadásokat és a francia biztonsági szolgálatok teljes passzivitását.

Az Upa véleménye szerint ez a francia gazdák tisztességtelen támadása a spanyol kertészet ellen, amely sürgős elítélést érdemel a spanyol és a francia kormány részéről.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium forrásai szerint a kormány elítéli ezeket a cselekményeket, amelyek veszélyeztetik az áruk szabad mozgását az Európai Unióban és sértik az érintettek érdekeit.  Hangsúlyozzák, hogy kapcsolatban állnak a francia hatóságokkal a normalitás helyreállítása érdekében, hogy az ilyen incidensek ne ismétlődjenek meg.

Forrás: sadyogrody.pl

Magazin ajánló: