0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Nem ilyen esőt akartak

Több helyen okozott komoly károkat Dél-Spanyolországban a Bernard ciklon. Bár az aszállyal sújtott területen már régóta nagyon várják az esőt, a több mint 100 km/h-s széllel érkező vihart inkább kihagyták volna az érintett kertészetek.
Illusztráció

Huelva tartomány bogyósgyümölcs-termesztőit és a Sevilla környéki vágott virágosokat érintette a legsúlyosabban az október közepi Bernard ciklon, számol be róla helyi források alapján a fruchthandel.de portál.

A Sevillától délnyugatra fekvő Huelva tartomány neve elsősorban a szamócájáról ismert, az áruházakban télen kapható áru nagyrészt onnan származik, de egyebek között málnát is nagy felületen termesztenek. Az UPA-Huelva szövetkezet beszámolója szerint

a Bernard ciklon elsősorban a málnaültetvényekben pusztított.
Illusztráció

Az egyik leginkább érintett település Cartaya. Az önkormányzat és az ágazat összehangoltan dolgozik a károk felmérésén, és közösen kérelmezték a katasztrófa sújtotta területté nyilvánítást.

Az első felmérés szerint a bogyósgyümölcs-ágazat száz százaléka érintett valamilyen szinten, de legnagyobb mértékben a málnatermesztés – ott a 95%-a becsülik a terméskiesést –, illetve az áfonyatermesztés.

Az Asociaflor nevű dísznövényes ernyőszervezet is súlyos károkról számolt be, információik szerint Cádiz és Sevilla tartományokban mintegy 350 hektár vágottvirág-termesztő felület érintett. A károk súlyossága széles skálán mozog, nem ritka látvány az összedőlt üvegház és a totálisan megsemmisült növényállomány sem.

Még tart a károk felmérése, de az semmiképpen nem javítja a dísznövénykertészek kilátásait, hogy mindenszentek előtt, az egyik legfontosabb értékesítési időszakukban történt a katasztrófa.

Ezenkívül a környékbeli díszfaiskolások és gyümölcsfaiskolások is beszámoltak különböző mértékű károkról, írja a fruchthandel.de portál cikke.

Illusztráció
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: