0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Vadászúton – Egy…vagy két füstölgő puskacső

A vadászfegyvereket alapvetően két csoportra oszthatjuk, vannak a golyós és a sörétes puskák, amelyek a nagy- és az apróvad elejtésére szolgálnak. Most ezeket a puskákat, valamint a célzó optikai eszközöket vesszük górcső alá a Vadászúton e részében.

Miután letettük a vadászvizsgát, kiváltottuk a vadászjegyünket és megszereztük a fegyvertartási engedélyünket, valamint megvásároltuk a fegyvertároláshoz szükséges fegyverszekrényünket, az összes vadászembernek emlékezetes első puskánk megvásárlása következik. Mindenkinek a pénztárcája határozza meg, milyen márkájú, illetve új vagy használt fegyvert szeretne magának. Mindkét típusú fegyver esetében akár több milliót is is fizethetünk egy fegyverért, de például használt sörétes puskát akár már 70 000 forintért is vehetünk. Ez ügyben senkinek nem adnék és nem is tudok tanácsot adni, mindenki a saját kereteit ismerve döntse el, mit választ. De azt hozzá kell tennem, korántsem biztos, hogy a legdrágább a legjobb.

Fegyvertartás általánosan

Új fegyver vásárlásakor tíz évig érvényes a fegyver műszaki vizsgája. Tíz év elteltével a tulajdonosnak nem kötelező meghosszabbítania a műszaki vizsgát, viszont ha azt a fegyvert el szeretné adni, akkor eladáskor kötelessége a műszakivizsga-hosszabbítás. Ettől függetlenül, különösen a régi fegyvereknél, erősen ajánlott a rendszeres ellenőrzés és természetesen a karbantartás, tisztítás, hogy fegyverünk hosszú távon, akár egy életen át kiszolgáljon minket. A tisztításhoz tisztítópálcára és különböző erősségű, anyagú kefékre van szükségünk, továbbá fegyverolajra és -zsírra, valamint filclapokra és egyéb tisztításra alkalmas textíliára.

A teljesség igénye nélkül: tisztításkor a golyós puskából vegyük ki a zárdugattyút, a sörétes puskát pedig a kisagy eltávolításával és a cső letörésével szedjük szét, hogy mindenhol alaposan meg tudjuk tisztítani a fegyvert.
Csak ürített állapotban lévő fegyvert tarthatunk a fegyverszekrényben, és külön, elszeparáltan kell tartanunk a fegyverekhez tartózó lőszereket!

Először a csőbe fújjunk fegyverolajat, hagyjuk kicsit állni, utána a tisztítópálcára rögzített drótkefével alaposan dörzsöljük át a csö(vek)et. Ezután a drótkefére tekert filclapokat húzzuk át a csöveken, majd a csőszájnál tekerjük azt le, hogy mikor visszafelé húzzuk a csőben a kefét, a korom és piszok ne kerüljön a tokba, elsütő-berendezésbe, esetleg a társzekrénybe. A csöveket végül puha (plüss) kefével áthúzzuk, hogy makulátlan és csillogó legyen a cső belseje. Ezek után a tokot, a cső külsejét, illetve a tusát és a kisagyat fegyverolajos ronggyal áttöröljük, a forgó részeket esetleg fegyverzsírral kicsit bekenhetjük, végül összeszereljük a fegyvert, és készen is vagyunk a tisztítással. Ezután a tiszta fegyvert a fegyver tárolására alkalmas, biztonsági zárral zárható, falhoz rögzített fegyverszekrénybe tegyük! Csak ürített állapotban lévő fegyvert tarthatunk a fegyverszekrényben, és külön, elszeparáltan kell tartanunk a fegyverekhez tartózó lőszereket!

Golyós puska

A nagyvadat, illetve a vadászható apróvadfajok közül rókát, borzot, sakált és egyéb szőrmés ragadozót golyós vadászpuskával ejthetünk el, melyek lehetnek merev vagy billenő csövűek. Töltési rendszerük szerint pedig az egylövetű vagy ismétlő rendszerűek alkalmazhatók vadászatra (a félautomata, automata golyós fegyver használata hazánkban tilos!). Társzerkezetük szerint főként tusatáras, középágytáras (talán ez a legelterjedtebb), illetve előágytáras modellek közül válogathatunk.

Fontos megjegyezni, hogy csőelrendezéstől függetlenül valamennyi golyós puska huzagolt csövű. A huzagolás funkciója a fegyver ballisztikai sajátosságait határozza meg; elsütéskor a huzagolás a lövedéket forgásra készteti, ezt a forgást a cső elhagyásakor a mag „magával viszi”, és ez a saját tengelye körüli forgás teszi lehetővé, hogy a golyó ne „kacsázzon” a levegőben, hanem a megcélzott célpont irányába haladjon.
A huzagolás a lövedéket forgásra készteti, ezt a forgást a cső elhagyásakor a mag „magával viszi”, és ez a saját tengelye körüli forgás teszi lehetővé, hogy a golyó ne „kacsázzon” a levegőben, hanem a megcélzott célpont irányába haladjon

Részeit tekintve a golyós puska egy tusarészből, elsütő- és adagolóberendezésből, magából a csőből (amin rajta vannak az irányzó berendezések), valamint zárdugattyúból és céltávcsőből áll – utóbbira a későbbiekben még kitérünk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: