0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Milliárdos károkért felelősek a csigák – növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Közös érdekünk minden engedélyezett eszközt bevetni a még mindig aktív meztelencsigák ellen. Minél többet pusztítunk el most, még mielőtt telelőre vonulnának, annál könnyebb lesz a jövő évi kezdet a termesztésben.

A kertészeti kultúrák termésének betakarítása a vége felé közelít, ennek ellenére néhány kártevő aktivitása alig csökkent. Ezen károsítók közül ki kell emelni a csupaszcsigák több faját is, elsősorban pedig a spanyol meztelencsigát.

A száraz és meleg szeptember után, amikor csak az éjszakai órákban aktivizálták magukat, most kihasználva az alacsonyabb hőmérsékletet és a csak a déli órákban felszálló harmatot, szinte éjjel-nappal táplálkoznak.

A fejlett, gyakran 5-10 centiméteres egyedek mellett rengeteg az apró, nemrég kikelt fiatal csiga, együttesen szinte minden zöldségfélébe, hullott gyümölcsbe belekóstolnak. A hidegebb, fagypont körüli órákat a föld alatti üregekben vészelik át, ahonnan rendszeresen indulnak portyázni. A megrágott zöldségfélék szennyezése hatalmas károkat okoz, nagysága országos szinten milliárdokban mérhető. A korábban megjelent károsítófajok mellett újabb, invazívnak tekinthető csupaszcsigafajok jelennek meg az országban,

előfordulásuk és gyors terjedésük elsősorban a kiterjedt élőnövény-kereskedelem következménye.

Nincs természetes ellenségük, így gyors felszaporodásuknak semmi sem szab gátat. Az újabb csupaszcsigafajok gyérítése – a már meghonosodott fajokkal együtt – minden kertbarát és gazdálkodó közös érdeke. A teljes kiirtás hiú álom, de számtalan biológiai, fizikai és kémiai lehetőség van a gyérítésre. Minél több aktív csigát pusztítunk el most, még mielőtt telelőre vonulnának, annál könnyebb lesz a jövő évi kezdet a termesztésben.

Már a szabadban is áttelelnek az üvegházi molytetvek (Fotó: Aponyi Lajos)

A mérsékelten meleg, párás időjárás aktivizálta a liszteskék (molytetvek) hadát is, elsősorban a káposztaféléken.

A levelek mozgatására felrebbenő liszteskehad tömegesen szívogat a növények levélfonákán. Az egyre enyhébb telek miatt nemcsak a zárt termesztőberendezésekben, hanem a szabadban is sikeresen áttelelnek.

A növények szívogatása nyomán mézharmatot választanak ki, melyen megtelepszik a korompenész, így a szívogatás okozta közvetlen terméskiesés mellett minőségi kár is éri a kertészt. Csak kevés kémiai védekezési lehetőség áll rendelkezésre, házikerti körülmények között sárga ragacsos fogólapokkal érdemes gyéríteni a liszteskepopulációt.

Az ázsiai márványos- és a zöld vándorpoloska kifejlett egyedei már folyamatosan húzódnak védett helyekre, hogy zavartalanul átteleljenek.

Ilyenkor könnyedén beszöknek a lakásokba is, ezért zárjuk az ajtókat, ablakokat. Amennyiben mégis bejutnak, a háztartásban engedélyezett rovarirtókkal gyéríthetők ezek a rovarok is. A lárvák elpusztulnak az első fagyos napokon, csak a kifejlődött imágók képesek áttelelésre.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: