0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Negatív pénzügyi várakozások az agráriumban. Adóemelésre számít a kkv

Hét éve nem voltak olyan borúsak a hazai cégek pénzügyi-gazdasági várakozásai, mint az idei harmadik negyedévben.
Nyolc éve voltak utoljára negatív tartományban az agrárcégek pénzügyi várakozásai

A K&H felmérése szerint a bizalom minden árbevétel-kategóriában és szektorban megrendült, de a mezőgazdasági és a kereskedelmi cégek körében gyengült a leginkább.

A K&H Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves kkv bizalmi index összeállítása jelenleg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és azok várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, a vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A kialakuló bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire ítélik fontosnak a vállalkozások. A legutóbbi mérést az Impetus Research készítette augusztus 28. és szeptember 22. között.

Fotó: K&H

Eszerint a bank kkv bizalmi indexe 6 pontos csökkenés után -11 ponton áll, megközelítve az elmúlt hét év legalacsonyabb értékét, ami -14 pont volt. A visszaesés fő oka, hogy a vállalkozások jelentős része magasabb közterhekre számít.

„Az index több mint egy éve a negatív tartományban van, amire legutóbb 2017 előtt volt példa. Az elmúlt három negyedév javuló tendenciája után még volt némi remény, hogy a cégek bizalma elérheti a pozitív tartományt, de a mostani, 6 pontos csökkenéssel ez ismét távolinak tűnik. A jelenlegi visszaesés fő oka, hogy a vállalkozások jelentős része magasabb közterhekre számít. A kedvezőtlen képet árnyalja, hogy a vállalati hitelkamatokban viszont kedvező fordulatra számítanak” – mondta el Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Fotó: K&H

A cégekben komoly félelem alakult ki az adóemeléssel kapcsolatban. Ezt mutatja, hogy

az előző negyedévi 50 százalék helyett már a vállalkozások 61 százaléka számol növekvő közterhekkel, ami 2012 óta a legmagasabb arány.

Ezzel szemben a vállalati hitelkamatok változásával kapcsolatban javultak a várakozások. Jelenleg a cégek ötöde (21%) számít csökkenő hitelkamatokra, és a növekedést prognosztizálók is alacsony, mindössze 1 százalékos emelkedést várnak. Az előző negyedévben is hasonló arányban vártak alacsonyabb hitelkamatokat (19%), viszont a drágulásra számítók akkor még 2 százalékos emelkedéssel kalkuláltak.

A várakozások minden árbevétel-kategóriában és szektorban visszaestek, de a mezőgazdasági és a kereskedelmi cégek körében romlottak a leginkább. Az agrárcégeknél 13 pontos esést követően -13 ponton áll az index, ezzel 2015 óta először kerültek negatív tartományban az agrárium várakozásai. A kereskedelemben 9 ponttal -15 pontra csökkent a mutató. Továbbra is az ipari cégek látják legkevésbé a fényt az alagút végén. Várakozásaik -14-ről -16 pontra romlottak, míg a szolgáltató cégek hangulata a legkedvezőbb (-8 pont), de itt is látványos, 7 pontos csökkenés történt.

A mikro- és kisvállalkozások bizalma egyaránt -13 ponton áll, ami az előbbinél 11 pontos, az utóbbinál 3 pontos csökkenést jelent. A középvállalkozások várakozásai vannak egyedül a pozitív tartományban, de az ő bizalmuk is 5 pontról 1 pontra süllyedt.

 

Forrás: K&H /magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: