0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Visszaélésekre figyelmeztetik a holland gazdákat

A kilenc észak-hollandiai tartomány gazdálkodóit és kertészeit tömörítő egyesület, az LTO Noord felhívta a figyelmet a térségben zajló bűncselekményekre.

Az utóbbi időben egyre több jelzést kap a tagjaitól, hogy az üresen álló gazdaságok bérbeadási lehetőségével kapcsolatban keresik meg őket olyanok, akik nem gazdálkodnak. Ez még nem jelentene feltétlenül gondot, viszont nem teljesen egyértelmű, hogy mire használnák a bérlők az épületeket.

A mezőgazdasági tevékenységét abbahagyó sok gazdának és kertésznek kell azzal szembenéznie, hogy a már nem használt épületeiket a drogbűnözők raktározásra alkalmas helynek tekintik és megpróbálják azokat bérbe venni az illegális anyagok tárolására.

Ezeket a nagy épületeket ugyanis nem felügyelik szigorúan. A gazdák, akik kiadnák a létesítményüket – mert az még mindig jobb, mint hagyni üresen állni – nem mindig ismerik fel a potenciális veszélyt. Nem is mindenki van tisztában a bérbeadás feltételeivel és az azzal járó kötelezettségekkel. Ezért az LTO Noord lépéseket tett, hogy a térség továbbra is biztonságos maradjon. Decembertől úgynevezett bizalmas tanácsadási lehetőséget kínálnak a tagjaik részére, hogy kérdéseikre szakszerű tájékoztatást adjanak, és jelenthetik náluk az esetlegesen gyanús esetetek is. A kijelölt tanácsadó tájékoztatja a gazdálkodókat, hogyan ismerhetik fel a visszaéléseket és mit lehet tenni ellene.

A probléma nagy, és várható, hogy egyre nagyobb méreteket ölt.

A gazdáknak és kertészeknek nyújtott segítségen túl az egyesület kérelemmel fordult az önkormányzatokhoz, hogy ők is segítsék a vállalkozásukat feladott termelőket, mivel hasznosíthatnák az üres épületeket. Szükséges lenne valamilyen tevékenységet folytatni ezeken az elhagyott helyeken, akár az épületek átalakításával, hogy elkerüljék az állagromlást, illetve a bűnözést, az illegális hasznosítást.

Forrás: LTO Noord, www.bpnieuws.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: