0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Ökotudatosság és diverzitás

A hétköznapokon talán bele sem gondolunk, hogy milyen sok dologban befolyással lehetünk környezetünkre, ezáltal a biológiai sokféleségre. Pedig a biodiverzitás megléte és működése nélkülözhetetlen az emberi jóléthez.

A biodiverzitás megléte és működése nélkülözhetetlen az emberi jóléthez, mert olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyekkel fenntartja gazdaságainkat és társadalmainkat. A biodiverzitás kritikus fontosságú az olyan ökoszisztéma-szolgáltatások során, mint amilyen a klímaszabályozás, a talaj termékenysége, a beporzás, valamint az élelmiszerek, üzemanyagok, ruházat, használati tárgyak és gyógyszerek előállítása.

A valódi profik persze az élőfalvakban, például Gyűrűfűn élnek, és permakultúrás kertet tartanak fenn, azonban mindennapi életünk során mi is sokat tehetünk a környezetünkért.

Leghatékonyabban apró lépésenként kialakíthatunk magunk körül környezettudatosabb, ezáltal kedvezőbb életminőséget nyújtó életet.
Minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk

Vásároljunk tudatosan

Válasszuk mindig a kevesebb csomagolóanyagot hordozó terméket, kerüljük a nem újrahasznosítható műanyagokat. Ha ez már jól működik, átállhatunk a csomagolásmentességre, hiszen minél kevesebb kommunális hulladékot termelünk, annál kisebb terhet rovunk a természetre.

Szüntessük meg az élelmiszer-pazarlást

Tervezzük meg előre a heti menüt, amit lehetőleg szezonális termékekből állítsunk össze. Írjunk bevásárlólistát, hogy ellent tudjunk állni az impulzív vásárlásnak.

Legfőképp pedig legyünk kreatívak és használjuk fel a maradékokat: ettem már mákos gubát száraz bejglivégekből, és készítettem rakott kelt elsózott bolognai raguból.

Kertészkedjünk

Ha csak néhány négyzetméteren kezdjük is, csodálatos kapcsolatot ápolhatunk a természettel, amitől nemcsak jobban érezzük majd magunkat, de a saját magunknak termelt zöldségek elfogyasztása egészségesebb étrendet eredményez. Mindemellett a megművelt kert talajlakó baktériumainak száma kedvezőbben fog alakulni, vagyis ezen a ponton máris sokat tettünk a diverzitásért.

Komposztáljunk

A kertműveléshez szinte automatikusan kapcsolódó tevékenység.

Nagyon egyszerűen kivitelezhető, javítja a talajminőséget és a fajgazdagságot is.

Gyűjtsük az esővizet

Az ivóvíz hamarosan olyan értékes lesz, mint a gyémánt, nem kell hosszasan ecsetelni a jelentőségét, felhasználását.

Válasszuk növényi alapú tisztálkodó- és mosószereket

Kerüljük a vegyszerhasználatot

Próbáljunk klórmentes tisztítószereket, növényi alapú tisztálkodószereket, samponokat használni. Az így keletkezett szürkevizet szűrés nélkül használhatjuk WC-öblítésre, szűrés után pedig dísznövényeink öntözésére. Hosszú távon hatalmas környezeti terheléstől mentesítjük a természetet, ha nem kerülnek vegyszermaradványok az élővizeinkbe.

Csökkentsük energiafelhasználásunkat

Takarékoskodni a villanyárammal nemcsak pénztárcabarát megoldás, hanem környezetkímélő is. Lassítja a kimerülő energiaforrások fogyását, csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Mindezek mellett a fényszennyezés mértéke is csökkenni fog, így pozitív hatással leszünk a madárvilágra és az éjszakai rovarokra.

Közlekedjünk okosan

Ha van rá módunk, akkor érdemes kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel megoldani a munkába járást, óvodába-iskolába ingázást. Ez egy olyan pénztárcabarát megoldás, ami egyben környezetünket is kíméli, valamit pozitív hatással lehet egészségi állapotunkra.

Ne termeljünk digitális szemetet

Napjainkban ember legyen a talpán, aki navigáció és okos telefon nélkül éli mindennapjait. Felgyorsult világunkban nélkülözhetetlen, hogy elérhetők legyünk, azonnal reagáljunk élethelyzetekre. Tudnunk kell azonban, hogy ezeknek az eszközöknek az előállítása rendkívül környezetszennyező, a gyártásukhoz szükséges molibdént és lítiumot gyakran illegálisan bányásszák.

Emiatt tudatosítsuk magunkban, hogy nincs szükségünk a csúcskategóriás legújabb modellekre, kommunikációnkat remekül intézhetjük nyomógombos, sőt vezetékes telefonon keresztül is. Érdemes családon belül egy öröklési sorrendet kialakítani a még használható készülékekre.

Környezetbarát építőanyag a vályogtégla
Néhány apró változtatással tehát rengeteget tehetünk környezetünkért, önmagunkért, ezáltal saját és gyermekeink jövőjéért.

Ha pedig figyelmesek vagyunk, észrevehetjük, hogy a tudatosabb élet lényegében az olcsóbb életet jelenti: tevékenységeink bármely területére vezetünk is be „megszorító” intézkedéseket, az megtakarításokhoz fog vezetni. Nyilván nem azt szeretném ezzel sugallni, hogy azonnal mondjunk le mindenről, hiszen szükségünk van motivációra, de javaslom a vállalkozó szellemű kedves olvasónak, hogy próbáljon ki néhány tippet a leírtak közül, és a sikerélmény garantált lesz.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: