0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

A máktermesztés betiltása miatt fő az afgán termelők feje

Az afganisztáni máktermesztés becslések szerint 95 százalékkal esett vissza, miután a hatóságok 2022 áprilisában termesztési tilalmat rendeltek el.  Ez viszont humanitárius katasztrófához vezet.

Az adatokat az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) tette közzé. Az ENSZ tisztviselői megjegyezték, hogy az ópiumgazdaság közel teljes visszaszorulása várhatóan messzemenő következményekkel jár majd, kiemelve, hogy sürgősen szükség van a vidéki közösségeknek nyújtott fokozott segítségre, amelyet alternatív fejlesztési támogatás kísér, hogy az afgán nép számára ópiummentes jövőt lehessen építeni.

A máktermesztés az ország minden részén csökkent, 233 000 hektárról 2023-ra mindössze 10 800 hektárra. Az ópiumkínálat 95 százalékos csökkenéséhez vezetett, a 2022-es 6 200 tonnáról 2023-ra mindössze 333 tonnára.

A zuhanás azonnali humanitárius következményekkel járt számos kiszolgáltatott vidéki közösség számára, amelyek az ópiumtermesztésből származó jövedelemre támaszkodtak.

A gazdáknak a 2023-as ópiumtermés kereskedőknek történő eladásából származó bevétele több mint 92 százalékkal, a 2022-es termés becsült 1 360 millió amerikai dollárról 110 millió amerikai dollárra esett.

A drasztikus visszaesés viszont valódi lehetőséget kínál arra, hogy hosszú távú eredményeket érjünk el az illegális ópiumpiac és az általa helyi és globális szinten okozott károk ellen – közölte Ghada Waly, az UNODC ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor vannak olyan fontos következmények és kockázatok, amelyekkel foglalkozni kell ahhoz, hogy a végeredmény pozitív és fenntartható legyen, különösen az afgán nép számára.

Ma Afganisztán népének sürgős humanitárius segítségre van szüksége, hogy kielégíthesse legközvetlenebb szükségleteit, fel tudja dolgozni a jövedelemkiesés okozta sokkot, és életeket tudjon menteni.

Az elkövetkező hónapokban pedig Afganisztánnak nagy szüksége van a fenntartható megélhetésbe történő erőteljes befektetésekre, hogy az afgán gazdáknak az ópiumtól függetlenül is lehetőséget biztosítsanak.

A lakosság közel nyolcvan százaléka a mezőgazdaságtól függ, és Afganisztán már most is akut vízhiánnyal küzd – mondta Roza Otunbajeva, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja és az ENSZ afganisztáni segítségnyújtó missziójának vezetője. A fenntartható alternatív fejlesztési erőfeszítéseknek az aszályálló mezőgazdasági tevékenységekre, valamint az erőforrások hatékony védelmére és felhasználására kell irányulniuk.

2023-ig csak az afganisztáni ópiátkivitel értéke gyakran meghaladta az ország legálisan exportált termékeinek és szolgáltatásainak értékét. Az ópiátgazdaság 2023-ban bekövetkező erőteljes, összességében 90 százalékkal zsugorodó visszaesése várhatóan nagyobb mértékben érinti majd Afganisztán gazdaságát.

Sok gazdálkodó fordult a búzatermesztés felé, és összességében 160 000 hektárral nőtt a gabonatermesztés. Bár a búzatermesztés bizonyos mértékig enyhítheti az élelmiszerellátás bizonytalanságát, a növény sokkal kevesebb jövedelmet termel, mint az ópium – a négy tartományban a gazdák 2023-ban mintegy 1 milliárd amerikai dollárnyi potenciális bevételtől estek el a búzára való áttéréssel.

Egy közelmúltbeli UNODC-jelentés azt mutatja, hogy az opioid ellátási láncból származó jövedelemkiesés ösztönözhetnek más tiltott tevékenységeket, például fegyver-, ember- vagy szintetikus kábítószer-kereskedelmet.

Afganisztán jelenleg a világ leggyorsabban növekvő metamfetamin-termelője, és a szintetikus kábítószer-lefoglalások száma a máktermesztés csökkenésével nő.
Forrás: unodc.org

Magazin ajánló: