0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerint az egyenlőség akadályai továbbra is fennállnak

A Corteva Agriscience kutatást végzett a magyar női gazdálkodók kihívásainak felmérésére.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat közzétette a „Nők a mezőgazdaságban: életmód, prioritások, kihívások” című tanulmány eredményeit, amelyet a ProInsights Lab kutatócéggel közösen készítettek annak felmérésére, hogy a magyarországi nők milyen kihívásokkal szembesülnek a mezőgazdaságban végzett munkájuk során.

Az eredmények azt mutatják, hogy további intézkedésekre van szükség az ágazatban tapasztalható nemi megkülönböztetés leküzdéséhez és a nők által vezetett gazdálkodásokban rejlő teljes potenciál feltárásához.

A Corteva Nők a mezőgazdaságban című kutatásának célja, hogy feltérképezze a nők jelenlegi helyzetét, kihívásait és prioritásait a magyar mezőgazdaságban, és rávilágítson azokra a területekre, ahol az ágazat valamennyi érdekeltjének össze kell fognia a nők támogatása érdekében, valamint fel kell hívnia a figyelmet a nők szerepének fontosságára és az őket érő hátrányos megkülönböztetésre.

A tanulmány több mint 200, 18 és 60 év közötti, a mezőgazdaságban dolgozó nő válaszai alapján készült az ágazatban szerzett munkatapasztalataikról, a pályaválasztásukat befolyásoló tényezőkről, a mezőgazdasági munka előnyeiről és hátrányairól. A kutatásból kiderült továbbá, hogy milyen lehetőségek vannak a nemek közötti egyenlőség megvalósítására a mezőgazdaságban és hogyan tudnak a nők hozzájárulni az agrárágazat fejlesztéséhez.

A válaszadók 70%-a úgy véli, hogy a mezőgazdaságban a nők hátrányos megkülönböztetése problémát jelent, azonban a többség szerint a diszkrimináció nem nőtt az elmúlt 10 évben. Pozitív véleményként 55% gondolja úgy, hogy a diszkrimináció a jövőben megszűnhet, 32% szerint ez egy évtizeden belül, 21% szerint pedig a következő két évtizedben fog bekövetkezni.

A válaszadók 84%-a büszke arra, hogy a mezőgazdaságban dolgozik, mert szereti ezt a munkát, tudást és készségeket ad, és támogatja a családját. A válaszadók szerint a mezőgazdaságban végzett munka leggyakoribb értékei a munkával való elégedettség (67%); az új, egyedi készségek és ismeretek megszerzése (30%); valamint a családjuk elvárásainak való megfelelés (26%). A nők mezőgazdasági tevékenységének hátrányaként a válaszadók a munka és a magánélet egyensúlyának nehézségeit (27%), a megfelelő jövedelem hiányát (27%) és a nehéz mezőgazdasági munkából adódó esetleges egészségügyi problémákat (22%) említették.

A férfiak és nők számára a mezőgazdaságban rejlő konkrét lehetőségeket értékelve a válaszadók több mint 60%-a osztja azt a nézetet, hogy a nőknek kevesebb karrierlehetőségük van, mint a férfiaknak. A válaszadók több mint fele megjegyezte, hogy a mezőgazdaságban dolgozó nőknek a férfiakhoz képest kevesebb jövedelmük és szabadidejük van, valamint kevesebb pénzügyi forráshoz jutnak.

A felmérés azt mutatja, hogy a nemek közötti egyenlőséget támogató kezdeményezések óriási szerepet játszhatnak abban, hogy a jövőben megszűnjön a nemek közötti diszkrimináció a mezőgazdaságban.

A hátrányos megkülönböztetéssel szembesülő nőknek több támogatásra és a közvélemény figyelmének felkeltésére van szükségük ahhoz, hogy sikeresen hozzájárulhassanak a világ népességének élelmezéséhez és a mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez.

„A Corteva elkötelezett a nők fejlődésének és szerepvállalásának támogatása mellett a mezőgazdaságban, ez a vállalat 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájának szerves részét képezi. A felmérés rávilágít az ágazatban tapasztalható megkülönböztetés valós problémájára, és felhívja a figyelmet a változás szükségességére.

Nekünk pedig meg kell hallgatnunk a nők hangját, hogy megtudjuk, hogyan győzhetjük le ezeket az akadályokat

– a vidéki munkáról és a modern mezőgazdaságban dolgozó nőkről alkotott vonzó kép kialakításával a médiában; rendezvények létrehozásával a női agrárvállalkozók számára; üzleti tanácsadással, speciális programok kidolgozásával a nők mezőgazdaságba vonzására, a kis agrárvállalkozásokat támogató programok bevezetésével; és az új mezőgazdasági technológiákról szóló képzésekhez való hozzáférés biztosításával” – mondta Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója.

„E visszajelzésekkel összhangban a Corteva folytatja a nők szerepvállalásának erősítését célzó programok, például a TalentA fejlesztését, és arra ösztönzi a teljes élelmiszer-ellátási lánc érdekelt feleit, hogy vegyék figyelembe a nők által vezetett gazdálkodásokban rejlő, a mezőgazdaság jövőbeni virágzásához szükséges rejtett lehetőségeket. Végső soron reméljük, hogy az ezen (és más) területen végzett tanulmányok eredményeként meghozható intézkedések lehetővé teszik majd a társadalom számára, hogy megtalálja a nemek közötti egyenlőség felé való előrehaladás módját, és a nők helyzetének javítását a mezőgazdaságban világszerte.”

Forrás: Corteva Agriscience

Magazin ajánló: