0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egy borhamisító, aki legálisan árulja borait

Egy indonéz férfi borhamisításért tíz év börtön büntetést kapott az Egyesült Államokban. Szabadulása után valóságos sztár lett a borvilágban.

Rudy Kurniawan évekig hamisította a legnevesebb borokat, amiért börtönbe került. A híres hamisító, aki rajongótáborra tett szert, szabadulása után azonban legálisan keres ezzel pénz.

A borvilág számos rajongója és szakértője számára  érdekes figura Rudy Kurniawan. A 47 éves indonéz ugyan nem ölt meg senkit, de az exkluzív borok hamisításával sok ínyencet tévútra vezetett, és hatalmas anyagi veszteséget okozott a neves bordeaux-i, burgundi és más tekintélyes bortermelőknek

A férfi fiatalon, diákvízummal  érkezett az Egyesült Államokban, ahol a kaliforniai Állami Egyetem hallgatója volt. A diákévek után vissza kellett volna mennie hazájában, de ő maradni akart, ezért politikai menedékjogot kért, amit az amerikaiak elutasítottak és egyben kiutasították az országból. Az indonéz viszont maradt, illegálisan élt az Államokban és illegális dolgokat művelt. A banki csalások mellett borokat készített, amit a világ legnevesebb bormárkáiként értékesített.

2014-ben egy FBI-vizsgálat is fényt derített arra, hogy Rudy Kurniawan neves termelők drága borainak hamisítványait gyártotta és árulta, amiből állítólag több mint százmillió dollárt keresett. Ennek az összegnek egy része banki csalásból származó bevétel volt. Mindezekért tíz év börtönbüntetést kapott.

2021-ben szabadult a börtönből és időközben olyan rajongótábort gyűjtött össze, amely kész fizetni neki azért, hogy megkóstolhassa az általa készített hamisított borokat és összehasonlíthassa azokat az eredetiekkel.

Rudy Kurniawant Maureen Downey, a borhamisítás ismert szakértője hívta meg egy általa szervezett vacsorára Szingapúrba. A résztvevők a Domaine de la Romanée-Conti és a Château Pétrus 1990-es évjáratú eredeti borait és Kurniawan által készített hamisítványaikat kóstolták.

Érdekes módon a legtöbb résztvevőnek a hamisítványok jobban tetszettek. Rudy egy borzseni – hangzott az egyik vendég megjegyzése, amelyet Maureen Downey osztott meg az oldalain. Azt nem tudjuk, hogy mind ehhez mit szólnak a károsult borászok, de a tervek szerint folytatják a hasonló tematikájú borkóstolókat, amire egyre nagyobb az érdeklődés.

Forrás: rp.pl

Magazin ajánló: