0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Inputanyagból több, gépből kevesebb fogyott

Az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentése szerint az árak mérséklődésének köszönhetően 66 százalékkal több műtrágyát vásároltak a magyarországi gazdák július, augusztus és szeptember folyamán, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az új mezőgazdasági gépekre és alkatrészekre azonban csökkent a kereslet 2022-höz képest.

Műtrágyák

A mészammon-salétrom ára csökkent a legnagyobb mértékben, forgalma pedig mintegy háromszorosára nőtt. Ezzel szemben a karbamid iránti kereslet a felére apadt, és az ammónium-nitrát- karbamid iránti kereslet aránya 1:14-ről 1:3-ra módosult. A legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és az NPK 15-15-15 iránt volt. Ez a kettő tette ki az értékesítés 76 százalékát.

Bár a műtrágyaárak július-szeptemberben a két évvel korábbi szintre mérséklődtek, még mindig kétszer többe kerültek, mint 2020. harmadik negyedévében. A legtöbb termék esetében átlagosan 50 százalék körül alakult a mérséklődés.

Illusztráció (Fotó: pixabay)

Növényvédőszerek

Növényvédőszerekből közel két és félszer, gombaölőkből pedig 6 százalékkal vásároltak többet a gazdák a csapadékosabb tavaszi-nyári időjárás miatt. A gyomirtók forgalma is 3 és félszeresére nőtt, a rovarölőké viszont 56 százalékkal csökkent.

Az előző évhez hasonlóan gombaölők közül Kumulus S-ből, rovarölők közül Force 1,5 G-ből, míg gyomirtókból Fozát 480-ból adták el a legtöbbet. Ez a három termék tette ki az összes értékesítés 70 százalékát.

A vizsgált növényvédőszerek átlagára egy-két kivétellel nőtt 2022-höz képest. A drágulás 3–68 százalék. A kivételek közé tartozik a Fozát 480, amely 53 százalékkal és a Roundup Mega, amely 44 százalékkal lett olcsóbb. A legnagyobb mértékben az Agrokén, míg a legkisebb mértékben a Tebusha 25 EW drágult.

Gépek és alkatrészek

Bár összességében kevesebb gépet vásároltak a mezőgazdaságban az első félévben, mint egy évvel korábban, ezekért többet fizettek a drágulás miatt. Összesen 174,9 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket januártól júniusig, ez 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi forgalmat. Alkatrészekre pedig 43,6 milliárd forintot fordítottak ugyanezen időszak alatt, amely 2 százalékos növekedést jelent.

A gépberuházások 63 százaléka erőgép, azon belül 32 százalék traktor, 20 százalék pedig gabonakombájn volt.

1355 új kerekes traktor frissítette a gépparkot, összesen 55 milliárd forint értékben. Ez 595-tel kevesebb, mint az előző félévi adat. A legnagyobb részarányt az 50 LE alatti, valamint a 101–140 LE-s kategória képviselte 19, illetve 23 százalékkal.

Az önjáró rakodók értékesítése 28 százalékkal csökkent, összesen 242-t adtak el.

A gabonakombájn-piac az egyetlen, amely a bővült. 256 új arató-cséplőgép került a gazdaságokba 34,2 milliárd forint értékben, míg a tavalyi első félévben csak 220-at értékesítettek, összesen 26,8 milliárd forintért.

A kombájnokhoz kétszer annyi napraforgó-betakarító adapter (30) talált vevőre, a kukoricabetakarító adapterek kereslete azonban nem változott. Ezekből 28-at értékesítettek, 576 millió forint értékben.

Egyértelműen visszaesett a kereslet a mezőgazdasági munkagéppiacon.

Legnagyobb darabszámban (2030) különböző talajművelő gépekre volt igény, de ezek értékesítése is 27 százalékkal csökkent az előző év első félévéhez képest. A legtöbbet szárzúzókból, sorközművelő kultivátorokból, magágykészítőkből és tárcsás talajművelőkből vásárolták a gazdálkodók.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt jelentősen csökkent a kereslet. A legtöbb kertészeti soralj- és tőközművelőből fogyott.

Az öntözőgépek forgalma ugyancsak jelentősen elmaradt – 4,9 milliárdról 3,3 milliárdra csökkent – a tavalyi évhez képest.

Illusztráció (Fotó: pixabay)
Forrás: AKI

Magazin ajánló: