0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Ősszel már a jövő évre készülünk

Mit tehetünk most ősszel a károsítók ellen a jövő évi termés megóvása érdekében? Melyek a legfontosabb növényvédelmi tennivalók a szüret után?
Korán kelnek a kis téliaraszoló hernyói

Októberre a késői fajták kivételével a legtöbb gyümölcsöt leszüreteljük. Bár többen azt gondolják, hogy a szüreti munkák befejezése után véget érnek a munkálatok a gyümölcsösben, a kártevők és a kórokozók fertőzési veszélye az esetek többségében a szüreti időszak elmúltával is fennáll.

Ősszel is lényeges a gyümölcsös folyamatos ellenőrzése. Amennyiben korhadt, elhalt részeket találunk, igyekezzünk még ősszel eltávolítani a fákról. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a kajszi nem metszhető november és március között, mert a sebzés elősegíti a gutaütés kórokozóinak fertőzését a sebzési felületeken keresztül.

A szüreti munkák befejezése után érdemes időt szakítani az őszi vegyszeres (lemosó permetezés) és mechanikai (a fertőzött lomb elégetése, a gyümölcsmúmiák eltávolítása) növényvédelmi teendőkre is, amelyek célja a gyümölcsfák egészségi állapotának megőrzése.

Ha időben elvégezzük az őszi növényvédelmet, segítő munkánkat a növények bőségesen meghálálják.

Kisebb kertekben az avar összegyűjtésével, elégetésével is hatékonyan védekezhetünk a levelekben telelő károsítók ellen. Előnye, hogy nem használunk növényvédő szert, és elvégzése időben kevésbé korlátozott. A lehullott, fertőzött levelek bemunkálhatók a talajba, de tanácsos előtte valamilyen gombaölő szerrel kezelni azokat.

Lemosó permetezés

Nagyobb gyümölcsösben a károsítók áttelelésének megakadályozására vegyszeres lemosó permetezést kell végezni. Így nemcsak a levelekben, hanem a fás részeken telelő károsítók szaporítóképletei is elpusztíthatók. A kórokozók közül ilyen az almatermésűek tűzelhalása, a baktériumos eredetű ágelhalások, a körte ventúriás varasodása vagy a birs diplokarponos betegsége, azonkívül további előnye, hogy jelentősen növeli a tavaszi kezelések hatékonyságát.

Az őszi lemosó permetezéssel ne várjuk meg a teljes lombhullást, hanem már azelőtt, kb. 60-80%-os lombhullás idejére időzítsük. A későbbi permetezés kevésbé hatékony, mert a lehullott levelek vastagon fedik egymást, így megakadályozva, hogy a lombtömeg talajjal érintkező része is kapjon elegendő permetlét.

A lombhullás idejére időzített kezelés nagy előnye még, hogy ilyenkor az áttelelést szolgáló ivaros vagy ivartalan gomba-szaporítóképletek (pszeudotéciumok, acervuluszok, piknídiumok) még érzékenyek a növényvédő szerekre, és könnyebben elpusztíthatók. Az idei változékony nyári időben a gombás betegségek nagymértékben fertőzték a gyümölcsfákat, ezért nem ajánlatos a fertőzött levelek komposztálása vagy sekély talajba forgatása, mert a kórokozók a komposzttelepről is fertőzhetnek. Ezen kívül tudni kell, hogy ha még a teljes lebomlásuk előtt trágyaként juttatjuk ki a leveleket, vagy a tavaszi talajmunkák során újra a talajfelszínre kerülnek, mi magunk idézünk elő fertőzést. Ezért legjobb, ha a fertőzött leveleket összegyűjtjük és elégetjük, vagy elássuk 60-70 cm mélyen a talajba.

Az őszi lemosó permetezést nagy lémennyiséggel (áztatásszerűen), nagyobb nyomással végezzük, hogy elérjük a fán levő és a már lehullott levelek, valamint a fás részek teljes fedését.

Ha a gyümölcsfákat tavasszal és nyáron elsősorban a kártevők (levéltetvek, atkák, pajzstetvek, vértetű) sanyargatták, akkor az ellenük hatásos készítménnyel végezzük a lemosást. Ilyenek például a különböző olajok (Vektafid A). A kártevők többnyire a fás részeken telelnek át, a permetezést tehát oda kell irányítani. Amennyiben fáinkat gombás betegségek is fertőzték, lemosószerként réz vagy réz+kén tartalmú készítményt (pl. Astra Rézoxiklorid, Champion WG, Vegesol eReS) válasszunk a kórokozótól függően. Baktériumos betegségek (pl. almatermésűek tűzelhalása, a kajszi és az őszibarack pszeudomónászos elhalása, a dió xantomónászos betegsége) ellen megelőző kezelésként szintén ajánlott az őszi rezes lemosó permetezés. Ha többféle szer szükséges, azokat külön-külön, a kezelések közül néhány napos szünetet tartva kell kijuttatni.

Melyek azok a betegségek, amelyek fertőzési forrásai a talajra lehullott beteg levelek, a fás részek, és amelyek ellen hatásos az őszi lemosó permetezés?

A körte ventúriás varasodásának kórokozója a lehullott
lombban telel

Az almatermésűek esetében ily módon telel át az alma és a körte ventúriás varasodásának, a körte mikoszferellás levélfoltosságának, valamint a birs diplokarponos foltosságának kórokozója. A csonthéjas, illetve a héjas gyümölcsök esetében pedig az őszi lombfertőtlenítéssel hatásosan védekezhetünk a cseresznye és a meggy mi­koszferellás, blumeriellás és fómás foltosságának, a szilvarozsdának, a kajszi apiognomóniás levélfoltosságának és a sztigminás betegségének, a dió xantomónászos és gnomóniás betegségeinek, valamint a mogyoró és a kajszi lisztharmatának kórokozója ellen. Rezes lemosó permetezés ajánlott a kajszi és az őszibarack ágelhalásáért és korai pusztulásáért felelős pszeudomonászos betegség, a gutaütés ellen is.

Ami a rügyben telel

A lisztharmatot okozó gombák túlnyomó része (alma és őszibarack lisztharmata) a rügyekben telel át, így ellenük hatástalan az őszi lombfertőtlenítés. A védekezés szempontjából fontos a tél végi metszés, amikor el kell távolítani a fertőzött, gyertyás ágakat, rojtos rügyeket. A nyesedéket még a vegetáció megindulása előtt össze kell gyűjteni és elégetni. A gondos mechanikai védekezés ellenére is szükség van permetezésre, a rügyfakadástól körülbelül augusztus végéig.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: