0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A jó termés ellenére emelkedik a méz ára Németországban

A méhek idén is sokat dolgoztak. De ha a német fogyasztók hazai mézet akarnak vásárolni, akkor kicsit többet kell fizetniük, mint korábban.

A hosszú, forró és száraz nyár rengeteg mézet hozott a németországi méhészeknek.

Átlagosan 36,7 kiló mézet gyűjtöttek be kaptáranként, 2,3 kilóval többet, mint az előző évben

– közölte a Rajna vidéki Mayen-ben működő méhészeti szakközpont. A rendkívül csapadékos 2021-es évhez képest, amikor kaptáranként mindössze 18 kilót takarítottak be, a betakarítási mennyiség idén a kétszeresére nőt.

„Nagyon jó év volt a méhek számára” – mondta Christoph Otten, a szakmai központ vezetője.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a méhek sok nektárt gyűjtöttek, a méhészek pedig sok mézet tudtak kipergetni. Közben azért csapadék is esett, de ez csak kis mértékben befolyásolta a nektár mennyiségét. Egymás után három-négy szép nap gyakran elég ahhoz, hogy a méhek jelentősen növeljék méztermelésüket.

Rossz hír a fogyasztóknak, hogy a magasabb termelés ellenére az ár emelkedik.

A felmérés szerint a méhészek 6,50 eurót (2 535 Ft-ot) kérnek egy 500 grammos üveg mézért, ami mintegy öt százalékkal több, mint tavaly. A német méhészek aggódnak a külföldről érkező olcsó import miatt.

Iparági szakértők szerint az üzleti költségek jelentősen megnőttek, így az áremelések késedelmesek voltak, és gyakran még mindig nem fedezték a költségeket. A méhek téli táplálékának ára például egy év alatt nagyjából megduplázódott.

Becslések szerint Németországban 1,1 millió méhcsalád és 170 000 méhész van jelen, utóbbiak túlnyomó többsége ezt hobbiként vagy mellékállásként végzi. Különösen nagy mennyiségű méz származik Bajorországból, ahol a müncheni mezőgazdasági minisztérium szerint körülbelül 266 000 méhcsalád van, mely a becslések szerint a németországi méhcsaládok negyede.

Forrás: Süddeutsche Zeitung

Magazin ajánló: