0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Az USDA kutatói az ASP-vírus 6 egyedi törzsét erősítik meg

Ez a tudományos innováció megkönnyítheti a tudósok számára olyan vakcinák kifejlesztését, amelyekkel az ASP endémiás területein szerte a világon keringő különböző törzsek ellen lehet védekezni.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma – Mezőgazdasági Kutatási Szolgálat (USDA-ARS) kutatói 25-ről mindössze hat egyedi genotípusra minősítették át az afrikai sertéspestis (ASP) vírustörzseinek számát.

Ez a tudományos innováció segíthet újradefiniálni, hogyan osztályozzák az ASP-kutatók szerte a világon az ASP-vírus (ASPV) izolátumait, és megkönnyítheti a tudósok számára olyan vakcinák kifejlesztését, amelyekkel az ASP endémiás területein szerte a világon keringő különböző törzsek ellen lehet védekezni.

A Vírusok című folyóira ehavi számában Douglas Gladue, az ARS vezető tudósa elmondta:

„Korábban 25 különböző vírusgenotípust azonosítottak szerte a világon. Kutatócsoportunk a közelmúltban újraértékelte az összes nyilvánosan elérhető vírus DNS-szekvenciát, és megállapította, hogy az eredetileg újként azonosított genotípusok többségét nem azonosították megfelelően, és nem hasonlították össze a már meglévő ASP-vírus genotípusokkal. Ezen elemzés alapján valójában kevesebb egyedi genetikai felépítésű genotípus van, mint azt az ASP-kutató közösség hitte, és ez azt jelenti, hogy az ASPV-fertőzés kevesebb variánsa érinti a közösségeket szerte a világon. Ez az információ azért fontos, mert csökkentheti azoknak a vakcináknak a számát, amelyekről korábban úgy gondolták, hogy minden ASPV-genotípus elleni védekezéshez szükségesek.”
Vírus képe
fotó: Pixabay.com

A vírusok pontos osztályozása kiemelten fontos az epidemiológiai vizsgálatok és a költséghatékony ellenintézkedések kidolgozása szempontjából, beleértve az ASPV egyedi törzsei elleni vakcinák tervezését.

Ebben a nagyszabású erőfeszítésben az ARS-kutatók több mint 12 000 régi és jelenlegi vírusizolátumot elemeztek újra, amelyeket világszerte ASPV-laborokban állítottak elő.

A vizsgálatot az ARS a mezőgazdasági big data problémák megoldására létrehozott szuperszámítógépje, a SciNet számítási teljesítménye tette lehetővé.

Az örökítőanyagot kódoló fehérjék
fotó: Wikimedia Commons

Bár az ASP-vírus komoly gazdasági veszteségeket okoz a globális sertésiparnak, az Egyesült Államokban nem fordult elő járvány. A vírus nem képes átterjedni sertésekről emberre.

A rendkívül fertőző ASP-vírus 2007-ben terjedt át Afrikából a Grúz Köztársaságba, és azóta végigsöpört Európán, a Dominikai Köztársaságon és Ázsián, majd 2023 elején elérte Dél-Afrikát.
Illusztráció
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com

Magazin ajánló: