0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Karácsonyi rózsa: a virág, mely akkor nyílik, mikor minden más lefagy

A fekete hunyor tavasszal és nyáron, amikor más virul, csak a leveleit növesztgeti. Októberben bimbókat hoz, november végén virágozni kezd, és karácsonyra tele van hófehér virágokkal.
Forrás: pixabay

Már kinyíltak az első bimbók a fekete hunyoron: karácsonyra tele lesz virággal, és nem a szobában, hanem kint a hidegben – írja a szeged.hu. Az Alpokban is őshonos virág számára az árnyékos gang is megfelelő hely.

Egyre több kertben, erkélyen látni egy olyan növényt, mely egyenesen szereti a telet. A fekete hunyor tavasszal és nyáron, amikor más virul, csak a leveleit növesztgeti. Októberben bimbókat hoz, november végén virágozni kezd, és karácsonyra tele van hófehér virágokkal.

Német nyelvterületeken karácsonyi rózsának is nevezik, szokás tenni egy cseréppel az ünnepi asztalra.
Forrás: pixabay

Az Alpokban is őshonos, erdőszéleken, bokrok alján találni meg a természetben, mert az árnyékos, hűvös élőhelyeket szereti. Amikor nyílik, nincs felette lomb, tavasszal, nyáron már igen, talán ezért is érzi magát olyan jól a gangon.

Időjárás-jelentőként is funkcionál, az erős fagy jelzésében jó. Onnan lehet tudni, hogy kemény hideg volt az éjjel, hogy a hunyorok virágai reggel a földet nézik. Amikor enyhül az idő, kiolvadnak és felkelnek.

És hogy miért is hívják fekete hunyornak a hófehér virágot? Azért, mert

a növény gyöktörzse fekete.
Forrás: pixabay

Szaporítani tőosztással lehet, bár nincs oda a bolygatásért.

A rózsához nincs köze, egy boglárkaféle, és erősen mérgező a többi hunyorhoz hasonlóan.

A gyógyászatban használt, hánytató és hashajtó hatású glikozidokat és alkaloidokat tartalmaz. Legelő állatok fogyaszthatják akkora mennyiségben, hogy mérgezést okozhasson: súlyos esetben az állat 3-4 napon belül elpusztul a központi idegrendszer bénulása következtében.

Magyarország területén is élnek őshonos hunyorok, háromféle is. A pirosló hunyor az Északi-középhegységben, a kisvirágú hunyor a Dunántúlon, az illatos hunyor a Dél-Dunántúl keleti részén foglalja el ugyanazt az élőhelytípust. Ezek kora tavasszal – olykor már télen is – virágoznak.

Mindhárman védettek.
Forrás: pixabay
Forrás: szeged.hu