0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Matematika? Kémia? Gyakoroljuk a kertben!

A kertészkedés rengeteg lehetőséget kínál a fiatalok számára, hogy alkalmazzák a tanév során szerzett természettudományos és matematikai ismereteiket.

Amit az iskolapadban tanulnak a gyerekek az elméleti órákon, azt a kertészkedés során nagyszerűen át lehet ültetni a gyakorlatba.

A kertészkedést átszőhetjük a tudománnyal és beszélhetünk a talajról, az abban található tápanyagokról, felfedezhetjük a talajban élő hasznos rovarokat is. Átszitálva egy lapátnyi földet, máris férgeket vagy más talajlakókat találunk, amelyeket meg lehet nézni kézi nagyító vagy mikroszkóp alatt. A talaj savassági szintjének (pH) megismerése remek lehetőség az alapvető kémiai fogalmak alkalmazására. Magyarázza el, hogy a növények a talajból kapják a szükséges tápanyagokat, ahogyan a szervezetünk is az elfogyasztott ételekből kapja a tápanyagokat!

Menjünk egy lépéssel tovább, és vizsgáljuk meg a zöld kezdeményezések, például a komposztálás vagy az esővíz összegyűjtése és hasznosítása mögött álló biológiát. A komposztálás lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy megfigyelhessék a dolgok természetes bomlását; a komposztált anyag tele van kívánatos tápanyagokkal, amelyeket a következő évben újrahasznosíthatnak a kertben.

Ha esővízgyűjtő tárolót állítunk fel,  a lefolyócsőnél mérjük meg, mennyi víz gyűlik össze, mielőtt a kert öntözésére használnánk. Segítsen a gyerekeknek kiszámítani az ilyen környezetvédelmi gyakorlatok gazdasági költségmegtakarítását.

A gyerekek tovább használhatják matematikai képességeiket azzal, hogy kimérik a kerti parcellákat, és eldöntik, mennyi növény termel elegendő élelmet a családjuk számára.

Mérjék meg és kövessék nyomon a különböző növényfajták növekedését, hogy lássák, mennyit nőnek a nyár elején annak későbbi szakaszához képest. Segítsen a fiataloknak meghatározni, hogy mennyi az általuk termesztett zöldségek összköltsége a kiskereskedelmi árhoz képest!

Beszéljék meg az egyes növények környezeti igényeit.

Szereti ez a növény a sok napsütést, vagy jobb az árnyékos hely? Mekkora helyet igényel majd ez a növény, ha kifejlődött?

Vegye figyelembe a növények magasságát a virág- vagy zöldségágyások kialakításakor. Szeretik egymást ezek a növények? Segítsen a fiataloknak megtanulni, hogy mely növények nőnek jól egymás mellett, és melyek nem. Ismerje meg a társnövénytermesztést, és azt, hogy bizonyos növények együtt termesztve hogyan segítik egymást a kártevők elűzésében, ezáltal növelve a terméshozamot.

Ezeket tanácsolják a szülőknek a Michigeni Egyetem (Michigan State University) Extension  programjában részt vevő oktatók, akik ismereteiket közvetlenül az egyénekhez, közösségekhez és vállalkozásokhoz juttatják el.

Az egyetem több mint 100 éve segíti Michigan gazdaságának növekedését azáltal, hogy ellátja a helyi lakosokat azokkal az információkkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy jobban végezzék munkájukat, egészséges és biztonságos családokat neveljenek, közösségeket építsenek, és segítsék gyermekeiket a sikeres jövő építésében.

Forrás: canr.msu.edu

Magazin ajánló: