0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Nemzetközi kihívás: törpeparadicsomot nevelni AI segítségével

Újra, immár negyedik alkalommal hirdeti meg a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR), valamint a Tencent technológiai vállalat az International Autonomous Greenhouse Challenge versenyt.
Illusztráció

Az idei feladat az, hogy a részt vevő csapatok mesterséges intelligencia (AI) segítségével neveljenek törpe paradicsomot.

A verseny 2024 tavaszán indul és két részből áll. A kezdeti online szakaszban (április 1. és június 1. között) a csapatoknak mesterséges intelligencia bevonásával kell virtuális paradicsomot termeszteniük.

Ezt követően minden résztvevő meghívást kap június 6–7-én Bleiswijkba, ahol kihirdetik a legjobban teljesítő öt csapatot. A verseny második szakasza már valóságos térben zajlik, a legjobb öt csapat 2024 őszén saját részt kap a Wageningeni Egyetem Bleiswijkben található üvegházában, ahol tovább versenyeznek egymással, hogy valódi törpeparadicsomot neveljenek a lehető legfenntarthatóbb és legautonómabb módon. A paradicsomot hagyományosan magas huzalos termesztési rendszerben, hosszú kultúrában ter­mesztik, ami sok kézi munkát igényel. A törpe paradicsom viszont mindössze 40 centiméter magasra nő, és ez ideálissá teszi a teljes automatizáláshoz és a városi környezetben történő termesztéshez. A minimum háromfős csapatokban legalább egy diáknak, egy kertészeti szakembernek és egy AI-szakértőnek is lennie kell. A versenyre 2023. november 1. és 2024. január 15. között lehet jelentkezni, bővebb információ a www.autonomousgreenhouses.com oldalon olvasható.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/wur.nl