0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Díj azoknak, akiket a föld szeretete vezérel

Ünnepélyes keretek között átadták a Kwizda Nova Agricultura díjakat Budapesten. Az új fenntarthatósági díjat a fenntartható mezőgazdaság megteremtése jegyében hívta életre idén a Kwizda Agro Hungary.

A nagyszámú jelentkező között a legfiatalabb pályázó 16 éves, míg a legidősebb 67 éves volt.

Az első nyilvános és hárommillió forint összdíjazású pályázat fókuszában termőtalajaink megóvása, illetve azok hasznos lakói, a földigiliszták nélkülözhetetlen munkája és pótolhatatlan szerepe állt.

A pályamunkákat neves zsűri értékelte, amelynek elnöke dr. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató volt.

Az új fenntarthatósági, Nova Agricultura díjat és a hozzá kapcsolódó nyilvános pályázatot annak érdekében alapította Magyarország meghatározó növényvédőszer- és műtrágya-beszállítója, a Kwizda Agro Hungary, hogy ráirányítsa a figyelmet az aktuális mezőgazdasági és talajökológiai kihívásokra, a talajélet fontosságára, egyúttal elismerje és jutalmazza azokat, akik tevékenységükkel a megoldásukra és a társadalom edukációjára törekszenek.

Az első, 2023-as pályázat fókuszában – meghirdetésekor – termőtalajaink igen fontos lakói, a földigiliszták álltak, amelyek nélkül drasztikusan megváltozna a növénytermesztés, hiszen áldásos munkájuknak köszönhetően növekszik a talajok szervesanyag-tartalma, javul azok szerkezete, végső soron tehát növekszik a termékenységük.

Mivel rengeteg olyan érdekes és releváns témafelvetés érkezett, amely tágabb kontextusba helyezte ezt a talajökológiai problémát, ezért a földigiliszták élőhelyének – a termőtalajoknak a megóvására, a talajvédelemre bővítették ki a témakiírást a szervezők, ennek megfelelően pedig a leadási határidőt is meghosszabbították.

A Kwizda Agro Hungary Innovációs, Edukációs és Tegyünk együtt! kategóriákban várta a termőtalajaink védelmére, fejlesztésére irányuló pályamunkákat – szakmai anyagokat, tanulmányokat, kutatásokat, oktatóanyagokat, vagy edukatív, akár multimédiás tartalmakat.

Selmeczi Dóra Sára, Rusz-Ajtony Eszter, Czinege Erik és Szolnoki Lea Anna

A pályaműveket öttagú szakmai zsűri bírálta el dr. Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus és klímakutató elnöklete alatt, tagja volt Horváth Balázs, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Szántóföldi Növények Osztályának vezetője, dr. Veres Szilvia, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára, Megyeri Szabolcs, kertészmérnök és blogger, valamint dr. Czinege Erik, a Kwizda innovációs menedzsere.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy nagyon sok színvonalas pályaművet küldtek be mindhárom kategóriában és az ország minden tájáról ekkora érdeklődés övezi a talajvédelmet, az egészséges termőtalaj megóvását, amely napjaink egyik legégetőbb aktuális problémája.

A legfiatalabb pályázónk mindössze 16, a legidősebb pedig 67 éves, míg a legnépszerűbb kategóriának – amelyben a legtöbb pályázat versenyzett – a Tegyünk Együtt! bizonyult. A »zsűri nehéz helyzetben volt«, hiszen jó lett volna minden igényes pályamunkát díjazni. Ugyanakkor kiváló volt az összhang közöttünk, amikor a győztesekről döntöttünk. Ezúton szeretnék gratulálni a zsűri nevében is minden pályázónak és díjazottnak” – mondta el dr. Czinege Erik, a Kwizda innovációs menedzsere.

A kategóriadíjak mellett több különdíj is gazdára talált a Nova Agricultura pályázaton. A rendkívüli érdeklődésre és a számos magas színvonalú pályaműre való tekintettel a Kwizda Agro Hungary 150.000 forintról 400.000 forintra emelte az Altair és a Belem különdíjak összegét.

A legjobbnak ítélt pályamunkák készítői összesen hárommillió forint értékű díjazásban részesültek az ünnepélyes díjátadón, amelynek a budapesti Oh My Green Villa adott otthont.

„A továbbiakban is kapcsolatban kívánunk maradni a díjazottakkal, hiszen születtek olyan értékes pályamunkák, amelyeknek tudásanyagát és megoldási javaslatait érdemes tettekre váltani. Szeretnénk szakmai segítséget nyújtani egyes ötletek megvalósításához, javában dolgozunk ennek részletein.

Egyúttal szeretnénk a jövőben is meghirdetni a Nova Agricultura díjat. Hagyományteremtő szándékkal hívtuk ugyanis életre, mert hisszük, hogy társadalmi felelősségvállalásunk és humanitárius kötelességünk is, hogy olyan megoldásokat kutassunk és karoljunk fel, majd fejlesszünk és ismertessünk meg a gazdatársadalommal, amelyek révén kisebb mértékűre csökkenthető a környezeti terhelés, így járulhatunk hozzá a fenntartható fejlődés megteremtéséhez. Mindezeken túl azt is különösen fontosnak tartjuk, hogy a szakmabeliek mellett a nagyközönség is betekintést nyerhessen az agráriumba, hiszen annak helyzete mindenkit érint. Itt nem csak az élelmiszer-termelésre gondolok – a mezőgazdaság jelentős környezetformáló szereppel bír. Még sok közös tennivalónk van annak érdekében, hogy lassan megszűnjenek azok az előítéletek, amelyek súlyos környezetszennyező tevékenységként tekintenek az agráriumra. Éppen az ilyen pályázati lehetőségek világítanak rá azokra az érzékeny témákra, amelyek a hétköznapok során talán eszünkbe sem jutnának” – hangsúlyozta dr. Czinege Erik.

A Nova Agricultura díj kategóriái és díjazottjai:

 • Innováció kategória – Selmeczi Dóra Sára
  „A földigiliszták és az élő talaj megőrzésének fenntartható technológiái” című pályaműve – 1.000.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült
 • Edukáció kategória – Szolnoki Lea Anna
  „VermiTerra” című pályaműve – 500.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült
 • Tegyünk együtt! kategória – Rusz-Ajtony Eszter
  „Kertkalandok – Játék és szemléletformáló gyerekfoglalkozások” című pályaműve – 300.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült
 • Agrofórum Média különdíj – Érdi Tamás
  „Földigiliszták szerepe a szarvasgomba termesztésben” című pályaműve – Médiamegjelenési lehetőség az Agrofórum print és online magazinban (Innováció kategória)
 • Altair különdíj – Pásztor Patrik
  „A COMPASTOR vermikomposztálási technológia részletes leírása, és a giliszták tenyésztése és szaporítása” című pályaműve – 400.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült (Innováció kategória)
 • Belem különdíj – Bátori Levente
  „A földigiliszták szerepe a talajdegradáció csökkenésében” című pályaműve – 400.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült (Edukáció kategória)

A Kwizda Nova Agricultura díjról és pályázatról, tavasszal pedig következő témájának a kiírásáról a www.novaagricultura.hu/blog weboldalon tájékozódhatnak bővebben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: