0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 22.

Kevesebb a gesztenye

Spanyolországban mindenszentek időszakában megnő a gesztenye iránti kereslet, idén azonban jóval kevesebb a piacképes áru, ezért meglehetősen drágán kínálják.

Franciaországban, Portugáliában, Olaszországban és Görögországban ugyancsak korlátozott a kínálat. Beporzási gondok miatt a szokásosnál alacsonyabb a hozam, és gombás fertőzések rontották a minőséget.

A Spanyolország középső részén lévő Castañas El Común gesztenyeültetvényeit, ahol a legkorábbi fajták betakarítását már szeptember végén megkezdték, nem az említett gondok, hanem az októberben támadt hóviharok károsították.

A későbbi fajták (Negral, Judia) érése késik. A gesztenyefogyasztás idejére kedvezőtlenül hat az évről évre egyre hosszabbra nyúló enyhe ősz, hiszen ez a termék inkább a hideg évszak csemegéje. A késői meleg ráadásul kedvezhet a gombák terjedésének, sőt a gyümölcs kiszáradását is okozhatja. A késői Veranta fajtát az időjárás változása kevésbé érinti, a térségben legnagyobb mennyiségben termesztett gesztenyéből jó minőséget várnak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: