0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Ni csak, ki köhög itt?

A mesterséges intelligencián alapuló hangfelismerő rendszert sertéspopulációk légúti betegedéseinek gyors és hatékony jelzésére fejlesztettek ki. A lényege, hogy érzékeli és meg is különbözteti az állatok köhögését.
Minél hosszabb ideig marad zöld a SoundTalks lámpája, annál kisebb a mortalitás és annál nagyobb a súlygyarapodás a telepen. A folyamatos visszajelzés pedig cégnek és a dolgozóknak is megnyugtató

Amikor az antibiotikumhasználatot radikálisan csökkenteni, az állatjóléti feltételrendszert folyamatosan javítani, a termelést mindig növelni, a természeti erőforrások használatát pedig csökkenteni kell, egyre nagyobb gazdaságméretben és állandó járványveszélyben, akkor nem marad más hátra, mint a bűvös hatékonyságnövelés.

Ebben pedig egyre komolyabb szerepet töltenek be a digitális eszközök. Az előttünk álló időszakban

a precíziós állattenyésztés (precision livestock farming, PLS) gyorsabban fog növekedni , mint az állategészségügyi piac.

Legalábbis ezt ígérte hallgatóságának Gustavo Lopez-Moreno az Agrofeed konferencián. Ha pedig a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, a Boehringer Ingelheim (BI) munkatársa állítja ezt, akkor valószínűleg így is lesz!

Gustavo Lopez-Moreno az Agrofeed konferencián: „Minden információ integrálódik és a telefonunkra költözik.”

A szakember a SoundTalks hangfelismerő rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról számolt be a tanácskozáson, amelyet sertéspopulációk légúti megbetegedéseinek gyors és hatékony jelzésére fejlesztettek ki. A lényege, hogy érzékeli és meg is különbözteti a sertések köhögését, méghozzá annak alapján, hogy azt milyen patogén okozza.

A BI a korábbi időszakban csak vakcinákkal állt a gazdák rendelkezésére a sertések felsőlégúti betegségei kapcsán, 2-3 éve azonban az általuk (tovább)fejlesztett hangfelismerő rendszerrel dolgoznak, és azt állítják, hogy költséghatékonyabb. Mivel öt nappal korábban detektálja a problémákat, mint bármely más hagyományos módszer, lehetővé teszi a gyorsabb izolációt és kezelést, aminek köszönhetően csökken a mortalitás és nő a súlygyarapodás.

A mesterséges intelligencia által vezérelt számítógépes program szenzorait wifi hálózat köti össze a sertéstelepeken.  Folyamatosan gyűjti az adatokat a sertésólak hőmérsékletéről, páratartalmáról és az állomány respirációs egészségéről, ha pedig az kritikussá válik, azonnal riaszt.

A telepítésekor validálni kell az adott környezethez, hogy például képes legyen kiszűrni a célja szempontjából lényegtelen hangokat, a továbbiakban viszont önállóan tanul, hiszen ezért mesterséges intelligencia.

Másféle kórokozót jelez a magas vagy a száraz köhögés, és csak akkor „fúj riadót” az AI, ha a mértéke beavatkozást indokol

Lopez-Moreno telephelyi vizsgálatokról is beszámolt. Adatokkal igazolta, hogy egy spanyol farmon konkrét fertőzéses eseteket 14 helyett 7, illetve 5 helyett 2 nap alatt sikerült detektálni, valamint gyógyítani a SoundTalks segítségével, mint az egyébként gondos és felkészült állatgondozók által. Egy holland gazdaságban 38 százalékkal csökkent az antibiotikumhasználat, mivel a korábbi észlelésnek és elkülönítésnek köszönhetően kevesebb állatot kellett kezelni. Egy észak-amerikai sertéstelepen pedig az influenza-fertőzéseket 23,4, a Mycoplasma-infekciókat pedig 10,1 százalékkal csökkenteték a rendszer alkalmazásával. A magyarországi tapasztalatok kapcsán azt emelte ki az előadó, hogy lényegtelen, mennyire korszerű az üzem, mindössze áram és wifihálózat szükséges a SoundTalks működtetéséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: