0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Méhészkedés Hunorral, optimistán

Heves vármegyében, Nagyfüged településen jártam még júniusban Kis Dávid méhésztársamnál, akivel fiatalkorunkban együtt rúgtuk a bőrt. Ezúttal nem a fociról, hanem egy másik közös szenvedélyünkről, a méhészetről beszélgettünk.

Hány méhcsaláddal gazdálkodtok?

Családi gazdaságban méhészkedünk, feleségem főállásban, én pedig másodállásban. Jelenleg 140-150 méhcsaládunk van, Hunor rakodó, egyenlőlépes kaptárrendszerben. A méhcsaládok három telephelyen vannak elosztva.

Mióta méhészkedtek?

Már 14-15 éve foglalkozunk méhészettel. Unokatestvéremnél ismerkedtem meg a méhekkel, de már korábban is nagyon érdekeltek. Sokat jártam segíteni, főleg a vándorlásban és a pergetésben, végül 2008-2009-ben vásároltam meg az első méhcsaládjaimat Gyöngyösről, NAGY PETI bácsitól, aki a méhek eladása után még hosszú évekig segített megtanulni a szakma csínját-bínját.

Ő Hunor rakodókaptárban méhészkedett, így egyértelmű volt, hogy én is ezt a kaptártípust, illetve keretméretet fogom választani.

Sokan szidják, de én szeretem, úgy gondolom, hogy családszaporításra ez a keretméret kiváló, de méztermelésre is ideálisnak tartom, ha a méhész megfelelő technológiával és ütemtervvel dolgozik ebben a rendszerben.

Milyen a környék méhlegelője?

A telephelyem körülötti méhlegelők tavasszal megfelelő mennyiségű virágport és nektárt adnak, így nem kell gyümölcsösbe vándorolnom, illetve az akác mézeltetése is az állandó telephelyen zajlik, a közeli akácerdőnek köszönhetően.

De ha jól tudom, vándorolni is szoktatok.

Igen, repcére és napraforgóra vándorlunk, de nem megyünk nagy távolságokat. 10 kilométeres körzetünkben ezek a legelők megtalálhatók, így jól és gyorsan tervezhetők a vándorlásaink, amiben tűzoltó kollégáim nagyon sokat segítenek már évek óta.

Jelenleg az ő segítségük nélkül esélyem sem lenne egyedül vándortanyára menni és kihasználni remek legelőinket, amivel értéket tudunk teremteni.

Minden vándortanyára jól összeszokott csapattal vándorlunk 3,5 tonnás platós teherautóinkkal (2. kép).

Milyen állapotban vannak most a méhek?

A méheim most, június közepén nagyon jó állapotban vannak, szinte a hónap egyik fele a napraforgóra való felkészítésükkel telt el, rengeteget dolgoztunk velük. Selejteztük az öreg, sérült anyákat, figyeljük és folyamatosan próbáljuk kontroll alatt tartani az atkát, illetve figyeljük az anyák teljesítményét, és hordástól függően, ha kell, serkentünk, hogy a napraforgó-virágzás kezdetére az állományom ütőképes legyen, és tudjanak hatékonyan termelni.

Hogyan indul nálatok egy szezon?

Február végétől, amikor már az időjárás is engedi, folyamatosan cukorlepényezünk, majd zacskós szirupot adunk a méhcsaládoknak a repcevirágzás kezdetéig. Ekkor még csak egy fiókon vannak a családok. Amikor beindul a hordás a repcéről, akkor rakom fel a második fiókokat, vagyis a mézteret. Ezután már egész szezonban két Hunor fiókon vannak a méhek.

A méhanyáknak úgy biztosítok helyet a petézésre, hogy folyamatosan átfüggesztem a kelő fias kereteket a méztérbe.

Vannak évek, amikor a rajzás nagyobb gond, ilyenkor nem szoktam bölcsőzni, a felesleges fiasítást elvesszük, és ezekből műrajokat készítünk. Saját anyabölcsőket adok a szaporításnak, vagy krajnai párzott-petéző méhanyákat vásárlok az anyanevelőktől.

A sok keretselejtezés miatt, gondolom, rengeteg műlépes keretet szoktál gyártani.

Így van. Évente körülbelül 1000 darab műlépes keretet gyártunk (3. kép), ezt a munkát a téli időszakban szoktam elvégezni. Minden eszköz megvan ahhoz, hogy megkönnyítse ezt a munkafolyamatot.

Hogyan oldjátok meg a pergetést?

Nagyon szeretném az egész állományban szöktetéssel elvenni a mézet, de sajnos vagy hála istennek, nem nagyon tűröm meg a méhészetemben a kétévesnél öregebb lépeket, ezért állandóan folyik a selejtezés és építtetés.

Emiatt sokszor kerethiánnyal küzdünk szöktetéskor, ezért alkalmazzuk a jó öreg lesöpréses módszert is.

Régebben vándortanyán pergettünk, de az utóbbi években már hazahordjuk a mézesfiókokat, és otthon pergetünk (4. kép). Segítségünk jelenleg nincs, ketten csináljuk a feleségemmel, de ha nagyon megszorulunk, akkor igénybe veszünk alkalmi munkaerőt is.

Hogyan oldod meg a leselejtezett keretek kiolvasztását?

Mivel éves szinten rengeteg lépet selejtezünk, így vásároltunk egy nagyobb teljesítményű viaszolvasztó centrifugát, amely nagymértékben megkönnyíti a munkánkat. Szép tiszta viasztömböket tudunk készíteni kevesebb idő alatt, és ezeket minden télen műlépre cseréljük.

Hogyan küzdötök az atka ellen?

Már a negyedik szezon óta csakis oxálsav-szublimálással, amit nagyon hatékonynak tartok. Augusztus első hetétől kezdjük.

Minden védekezésnél legalább 60 darab higiénikus aljdeszkán folyamatosan figyeljük az atkahullást, illetve csinálunk kontrollkezeléseket, hogy meggyőződjünk a fő csapásirány hatékonyságról.

Az elmúlt három évben kezdtem el zárkázni az anyákat. Így próbálom nullára csökkenteni az atkaszámot.

Nem mondom, hogy nem szaladtunk már bele nagy atkaterheltségbe, és emiatt pusztultak is el családjaink. Sajnos voltak éveink, amikor későn vettük észre a visszafertőződést, és lettek is veszteségeink, de alapjában véve az oxálsavat megfelelő használattal igenis hatékonynak tartom. Igaz, ez sem egy csodaszer, ezért folyamatosan kontroll alatt kell tartanunk az atkát, amire a szezonban, tudom, nincs sok idő, de mi igyekszünk erre nagyon odafigyelni.

Téli előkészületek?

Augusztus elejétől serkentő etetést végzünk a hónap végéig.

Majd leszedem a mézteres fiókokat, és átteszem őket a léptároló konténerbe (5. kép). Így egy fiókon telelnek a méhcsaládok. A téli időszakban pedig már csak a szokásos műhelymunkákat végezzük. Kaptárrészek karbantartása, lépek selejtezése, viaszolvasztás.

Milyen fajtamézeket termeltek, és hogyan értékesítitek?

Repcemézet, akácmézet, vegyes virágmézet, hársmézet és napraforgómézet termelünk. Nagyobb részét, körülbelül 70 százalékát kiüvegezve tudjuk értékesíteni.

Mit gondolsz a jelenlegi felvásárlási árakról?

Most már nem a hordós eladásra összpontosítok. Ezzel úgysem tudtam értéket teremteni, és a mostani felvásárlási árak még az önköltséget sem fedezik, nemhogy az elvégzett munkát.

Inkább megpróbálom megtalálni a célközönséget, hogy még több emberhez jusson el a termékünk.

Méz mellett még virágport is gyűjtünk, és az sem kizárt, hogy bővülni fog a termékpaletta a közeljövőben.

Mit vársz az elkövetkezendő évektől?

A méhészeti ágazat a mostani nemzetközi politikai viszonyok következtében még nehezebb helyzetben van, mint bármikor, amióta méhészkedem.

Sokat dolgozunk azon, hogy növelni tudjuk a termelésünk hatékonyságát, és így nagyobb árbevételt érjünk el. Pillanatnyilag nagyon bele vagyok fáradva a szezonba, mert rengeteg nehézséggel kellett eddig megküzdenünk, de szerintem ezzel a többi méhésztárs is így van, nem csak mi. Az időjárás az idei év májusában embert próbáló volt, rendkívül sok többletmunkával járt, arról nem is beszélve, hogy ez a temérdek munka eddig nem hozta meg a várt eredményt, legalábbis nálunk. Hiszen eddig sem a repce, sem az akác nem sikerült jól, már csak a napraforgóban bízhatunk. Igaz, hogy én még a fiatalabb méhészek közé tartozom, nem láttam még mindent, mint a nagy öregek. Ők biztosan ezerszer jobban el vannak keseredve, mint én, de azért próbálunk a szezonhoz optimistán állni, dolgozni, akarni, sikereket elérni.

Bízom benne, hogy a méhészetnek lesznek még sikeresebb évei, ami erőt ad majd a szebb folytatáshoz.

Addig pedig próbáljuk túlélni, ha egyáltalán túl tudjuk majd.

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: