0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Kávézaccal a neurodegeneratív betegségek ellen?

Az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-, Parkinson- és Huntington-kór, többi millió ember életét teszik tönkre világszerte. Emellett az ápolásukra fordított összeg csak az USA-ban több száz milliárd dollár évente.

A Texasi Egyetem kutatói olyan lehetséges megoldást találtak most ezeknek a betegségeknek a visszaszorítására, mely könnyen és olcsón hozzáférhető. Jyotish Kumar doktorandusz hallgató vezetésével kávézaccból vontak ki egy koffeinsav alapú vegyületet (caffeic-acid based Carbon Quantum Dots – CACQDs), mely úgy tűnik, képes megvédeni az agysejteket a neurodegeneratív betegségek okozta károsodástól – számol be a felfedezésről a ScienceDaily.

Egyelőre csak laboratóriumi körülmények között bizonyított az új vegyület, azonban ígéretesnek tűnik. A paraquat nevű növényvédő szer által előidézett Parkinson-kór modell esetében az CACQD-k képesek volt eltávolítani a szabad gyököket, és ezzel megakadályozni, hogy azok hatására a fehérjék csomókká álljanak össze, ami a betegség egyik jellemzője.

A kutatócsoport feltételezi, hogy az Alzheimer-kórhoz vagy a Parkinson-kórhoz hasonló betegségek nagyon korai szakaszában az általuk felfedezett vegyületen alapuló kezelés hatékony lehet a teljes betegség megelőzésében.

Az eljárás, amelyet a tudósok kávézaccból kivonják a CACQD-kat, „zöld kémiának” számít, ami azt jelenti, hogy környezetbarát. Laboratóriumban 200 fokon négy órán át „főzték” a kávézaccmintákat, hogy a kávésav szénszerkezete átrendeződjön, és CACQD-ket képezzen. Mivel a kávézacc a világ legtöbb pontján bőségesen rendelkezésre áll, így ez az eljárás gazdaságos és fenntartható. A kutatók azonban hozzátették, hogy még hosszú az út addig, amíg gyógyszer formájában is elérhető is lesz a most felfedezett vegyület.

Forrás: ScienceDaily

Magazin ajánló: