0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A pulykahús egészséges, de álmosít

Ha szereti a pulykahúst, jó úton jár az egészséges táplálkozás terén, mert ez a sovány hús rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Igaz, egy nagy adag elfogyasztás után kissé elálmosodunk. Tudja, hogy miért?

A pulyka kiváló étel az év bármely szakában, és könnyű fehérjét adhat az ebédre szánt szendvicshez vagy a vacsorára szánt salátához. Még a pulykakolbászt is becserélheti reggelire, hogy kielégítő és egészségesebb alternatívája legyen a sertéskolbásznak.

A pulykahús fogyasztásának egyik legnagyobb előnye, hogy magas a fehérjetartalma, és ha húskészítményekről van szó, ez tartalmazza az egyik legnagyobb mennyiséget. A pulyka jó forrása a sovány fehérjéknek, amelyek elengedhetetlenek az izomnövekedéshez, az izomjavításhoz és a szervezet általános működéséhez A fehérje segíthet a jóllakottság érzésében és a súlyszabályozásban is.

A fehérje mellett rengeteg tápanyaggal is megajándékozza a szervezetét, ha pulykát fogyaszt. A pulyka különböző alapvető tápanyagokat tartalmaz, többek között B3-vitamint (niacin), B6-vitamint (piridoxin), B12-vitamint (kobalamin), szelént és cinket.

Ezek a tápanyagok fontos szerepet játszanak az anyagcserében, az immunrendszer működésében és az általános egészségben.

A B12-vitamint összefüggésbe hozták a jobb immunrendszeri működéssel és a vírusfertőzések elleni hatásos küzdelemmel, valamint javíthatja a hangulatot és az agyműködést. A cinkről szintén megállapították, hogy segíti az immunrendszer és az anyagcsere általános működését.

Ahogy már említettük, a pulyka rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyekre a szervezetnek naponta szüksége van. Ezek közé tartozik a szelén: egy 8 dekás adag pulykamell a napi tápanyagérték mintegy 47%-át tartalmazza. A szelén alapvető ásványi anyag, amely antioxidánsként működik, védi a sejteket a károsodástól és támogatja az egészséges immunrendszert. Ezen túlmenően a szelén a pajzsmirigy egészségéhez is létfontosságú.

Egy másik fontos tápanyag, amelyből nagy adagot kap, ha pulykát eszik, a niacin, más néven B3-vitamin. Egy adag pulykamellben a napi niacinérték 62%-át, egy adag darált pulykában pedig a napi érték 43%-át kapja meg.

A niacin – amely számos állati termékben megtalálható – fontos tápanyag például a DNS-javításban és az egészséges bőr fenntartásában játszott szerepében. Emellett szerepet játsztik a szív és az erek jobb egészségében, valamint segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Viszont előfordulhat, hogy álmosnak érezhetjük magunkat tőle. Ennek magyarázata, hogy a pulykahús triptofánt tartalmaz, egy olyan elemet, amelyről köztudott, hogy fogyasztása után a fáradtság jelei mutatkoznak., hiszen ez az aminosav elősegíti az alvást és hozzájárul a stabil hangulathoz is.

A másik ok, hogy a pulyka olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek jóllakottan tartani. A benne lévő  fehérje serkenti az olyan hormonok felszabadulását, mint a kolecisztokinin peptid,  amelyek azt jelzik az agynak, hogy már jól laktunk., az aminosav tartalma pedig támogatja az izmok egészségét, hozzájárulva az általános jó közérzethez és a teltségérzethez.

A feldolgozott pulykatermékek, például a csemegehúsok vagy a pulykakolbászok viszont magas nátriumtartalmúak lehetnek, emellett más, nem kívánt összetevőket is tartalmaznak, ezért még egészségesebb, ha otthon készítünk különböző fogásokat belőle.

Szinte bármely ételben kiválthatjuk vele a zsírosabb húsokat. Lehet sült, mehet szendvicsbe, készíthetünk ragut, rakott ételeket belőle, tehetjük salátába.

Forrás: eatthis.com

Magazin ajánló: