A pulyka kiváló étel az év bármely szakában, és könnyű fehérjét adhat az ebédre szánt szendvicshez vagy a vacsorára szánt salátához. Még a pulykakolbászt is becserélheti reggelire, hogy kielégítő és egészségesebb alternatívája legyen a sertéskolbásznak.
A pulykahús fogyasztásának egyik legnagyobb előnye, hogy magas a fehérjetartalma, és ha húskészítményekről van szó, ez tartalmazza az egyik legnagyobb mennyiséget. A pulyka jó forrása a sovány fehérjéknek, amelyek elengedhetetlenek az izomnövekedéshez, az izomjavításhoz és a szervezet általános működéséhez A fehérje segíthet a jóllakottság érzésében és a súlyszabályozásban is.
Ezek a tápanyagok fontos szerepet játszanak az anyagcserében, az immunrendszer működésében és az általános egészségben.
Ahogy már említettük, a pulyka rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyekre a szervezetnek naponta szüksége van. Ezek közé tartozik a szelén: egy 8 dekás adag pulykamell a napi tápanyagérték mintegy 47%-át tartalmazza. A szelén alapvető ásványi anyag, amely antioxidánsként működik, védi a sejteket a károsodástól és támogatja az egészséges immunrendszert. Ezen túlmenően a szelén a pajzsmirigy egészségéhez is létfontosságú.
A niacin – amely számos állati termékben megtalálható – fontos tápanyag például a DNS-javításban és az egészséges bőr fenntartásában játszott szerepében. Emellett szerepet játsztik a szív és az erek jobb egészségében, valamint segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Viszont előfordulhat, hogy álmosnak érezhetjük magunkat tőle. Ennek magyarázata, hogy a pulykahús triptofánt tartalmaz, egy olyan elemet, amelyről köztudott, hogy fogyasztása után a fáradtság jelei mutatkoznak., hiszen ez az aminosav elősegíti az alvást és hozzájárul a stabil hangulathoz is.
A másik ok, hogy a pulyka olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek jóllakottan tartani. A benne lévő fehérje serkenti az olyan hormonok felszabadulását, mint a kolecisztokinin peptid, amelyek azt jelzik az agynak, hogy már jól laktunk., az aminosav tartalma pedig támogatja az izmok egészségét, hozzájárulva az általános jó közérzethez és a teltségérzethez.
Szinte bármely ételben kiválthatjuk vele a zsírosabb húsokat. Lehet sült, mehet szendvicsbe, készíthetünk ragut, rakott ételeket belőle, tehetjük salátába.