0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Semmi sem tér vissza a régi kerékvágásba

Az orosz-ukrán háború piaci hatásai és a korábbinál alacsonyabb, de magas szinten beragadt inputárak 2024-ben is velünk maradnak – mondta Nagy István agrárminiszter az Agrárszektor konferencián, Siófokon.

Bárhogyan is alakul a háború, semmi sem tér vissza a régi kerékvágásba, különösen nem a régiónk gabonapiacán – mondta Nagy István agrárminiszter a ma kezdődött Agrárszektor konferencián, Siófokon.

A magyar kormány fenntartja az importkorlátozást és tovább küzd, hogy a régió gazdálkodói érdemi uniós védelmet nyerjenek, de alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére is szükség van.

A tovább lépésben kell gondolkodni. Ennek a lehetőségei között említette a hatékonyságjavítást, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodást és közös beszerzést, a rosszabb adottságú területeken az alacsonyabb inputköltséggel járó, kevéssé intenzív technológiákat, a piacon keresettebb, speciálisabb fajták, a magas fehérje- vagy rosttartalmú gabonák termesztését, a termelési szerkezet differenciálását. Át kell gondolni például a szója, a cirok, a pillangós virágúak szántóföldi termesztését, illetve a szántóföldi zöldségtermesztést, és érdemes mérlegelni az ökológiai gazdálkodás lehetőségét, amihez jövőre újból csatlakozni lehet.

Támogatás

Elkészült a jövő évi pályázati menetrend. Az első, erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhívások év elején jelennek meg. Tavaszra várható a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, valamint az ökológiai szempontból fontos földhasználat-váltást segítő támogatások kiírása. Nyárra jöhet a generációváltást segítő felhívás és őszre a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók. Év végére újabb beruházási pályázati csomag meghirdetését időzítik a precíziós gazdálkodás, illetve a terménytisztítás-szárítás technológiai megújulása érdekében.

A Portfolio Csoport Agrárszektor Konferenciája két napos szakmai program keretében tekinti át a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar aktuális kihívásait, problémáit és lehetőségeit (Fotó: AM/Fekete István)

A tervezhetőség végett 2026-ban a teljes pályázati program megismétlését tervezik. Az agrártámogatási és pályázati rendszer az agrárium minden szereplőjének biztosítja az alkalmazkodás lehetőségét – hangsúlyozta Nagy István.

Minden a talajjal kezdődik, de ha nem lesz változás a művelési technológiában, ott is fog véget érni. Erről beszélt Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, aki szerint

a szántás csökkentésére, illetve kivezetésére és a nyári szántás tiltására lenne szükség, ha nem akarjuk 3-4 évtized alatt lenullázni a talajaink termőképeségét.

Évi 18 milliárd forint kárt okoznak a vadak a mezőgazdasági termelőknek, amelyet a vadgazdálkodók nem térítenek meg – mondta a konferencián Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki bejelentette, hogy

a NAK céget alapít a jogos de kifizetetlen vadkárok behajtására.

Felkészült jogi szakembereket fognak alkalmazni annak érdekében, hogy ezzel is hozzájáruljanak a szántóföldi gazdálkodók likviditási gondjainak megoldásához.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: