0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

A kemény munka bajnoki címet hozott

Szórád Linett tizenhét éves, és a Kecskemét melletti Lajosmizsén él. Ötéves kora óta lovagol. Már egészen fiatalon megérintette a lovak és az őket körülvevő feladatok kellemes érzése.
Fotók: Tóth Réka És Tokodi Tícia

Kecskemétre jár gimnáziumba, jelenleg 11. osztályos, jövőre érettségizik. Egészen kezdő lovas kora óta az Airvent Lovasklub tagja. Részt vesz minden közösségi eseményen, és lova mellett az istállótársai is nagyon kedvelik. Csendes, de néha mégis cserfes, segítőkész, kedves, az állatokat rendkívül kedvelő fiatal bronzjelvényes sportoló. Idén ősszel pedig hazai pályán, Kecskeméten kimagasló győzelemnek örülhetett, a Máchánszky Gyula regionális döntő ifjúsági bajnoka címet zsebelte be.

Most hány lovat lovagolsz?

Jelenleg egyet, PM Baltimore-t, az Airvent Lovasklubban. Immáron két éve, 2021 év eleje óta alkotunk egy párost. PM Baltimore nagyon jó képességű ló, itt Kecskeméten, a Pataki Ménesben született 2013-ban. A származása is kiváló, PM Balou­graf apával és Diamant de Semilly nagyapával büszkélkedhet a gyönyörű sárga herélt lovam. Nagyon szeretek vele dolgozni, jól kiegészítjük egymást. Amikor megkaptam, már nagyon profi szinten ki volt képezve, hiszen a sokszoros bajnok Horváth Balázs lovagolta. Részt vett vele utánpótlás lovak bajnokságán, de versenyzett nemzetközi szinten is 135-140 centiméteres pályákon.

Kivel és hogyan készülsz a versenyekre?

Négy éven keresztül Fábián István volt az edzőm, rengeteget tanultam tőle, szinte mindennap edzettünk és jó eredményeket értünk el. Pista bácsi nagyon sokat járt ki a lovardába, segített a többieknek is. Igazán jó hangulatú edzéseink voltak, hálás vagyok neki mindenért. Sajnos a közös munkánk ebben az évben véget ért.

Jelenleg Szász Sándorral dolgozunk. Ő nagyon régóta Németországban él, ott vezet saját istállót, ezért nem tudunk olyan gyakran együtt edzeni, mint ahogy azt korábban megszoktam. De ha itt tartózkodik, akkor minden alkalmat kihasználok, hogy tanulhassak tőle.

Az idei évben többször tartott edzőtábort a lovardában, ezek mindig nagyon hasznos napok voltak, mert ilyenkor is csak velem és a lovammal foglalkozott. Ha szükség van rá, akár fel is tud ülni a lovamra, ami szintén nagyon sokat segít egy fiatal lánynak, ha például megmakacsolja magát szeretett lovacskája.

Hogy értékeled a régiós bajnoki címet, milyen volt az út a sikerig? Mik a további céljaid?

A megnyert versenynek természetesen nagyon örültem. Egész hétvégén jó összhangban voltunk Baltimore-ral, és mindkettőnk kiegyensúlyozott teljesítményeként nyertünk. Az edzőm és az istállótársaim is támogattak, nem megfeledkezve természetesen a szüleimről sem, akik mindig elkísérnek a versenyekre és támogatnak erkölcsileg és anyagilag engem. Nagyon jól lovagolható, de a bajnoksághoz méltó pályákat tervezett Németh Zoltán pályaépítő, így bátran kijelenthetem, nem adták ingyen a bajnoki címet.

A téli szezonban nem szeretnék sokat versenyezni, inkább csak az edzésekre koncentrálok, valamint karácsony környékén kicsit pihen majd Baltimore is. Rövidtávú kiemelt célom megfelelően felkészülni a márciusban ismét hazai pályán megrendezendő fedeles bajnokságra.

Hosszú távú céljaim között szerepel még, hogy minél több lovat tudjak lovagolni, így még nagyobb rutint szerezhessek. Reményeim szerint erre hamarosan lehe­tőségem is nyílik majd. A lovaglás és a díjugratás nagyon fontos számomra, szeretnék minél eredményesebb versenyző lenni.

Hétköznapokon délután 2-3 óráig iskolában vagyok. Utána rögtön indulunk a lovardába, ahol vagy edzés, vagy egyszerűen „csak” lovaglás a program. Amikor nem versenyzem, a hétvégéket akkor is Kecskeméten, a lovardában töltöm.

Ki a példaképed és mi a legnagyobb álmod?

Nagyon kedvelem az ausztrál Edwina Tops-Alexander lovaglását, ha tehetem, mindig követem a versenyeit. Nagyon jó lovakon ül, és hozzám közel áll a stílusa. Lovagolt már olimpián, ahol a kilencedik helyen végzett, világkupadöntőn, világbajnokságon is, de fáradhatatlan résztvevője a férje által megálmodott és életre hívott Global Champions Tour versenysorozatnak is.

Természetesen, mint minden lovas fiatalnak, nekem is vannak álmaim, például egy nagyobb nemzetközi versenyre kvalifikálni és ott sikeresen szerepelni. Ezek egyelőre még csak álmok, és tisztában vagyok vele, hogy ezért mennyit kell még dolgozni és fejlődni.

A lovaglás mellett mivel töltöd még a szabadidődet?

Kevés szabadidőm van, a tanulás és a lovaglás egyaránt nagyon időigényes, pláne ha jól szeretném csinálni mindkettőt, meg akarok felelni az iskolában és az edzéseken is. Amikor úgy alakul, szeretek filmeket nézni, zenét hallgatni a barátaimmal vagy a családommal.

Édesanyám gyerekként hét éven keresztül lovastornázott, édesapám és a nagybátyám is lovagoltak gyerekkorukban. Versenyszerűen viszont senki nem került közel a lovagláshoz. Talán ezért van nálam is ez a nagy szerelem, hiszen az egész családom kötődik a lovakhoz.

 

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: