0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Miért ne adjunk nyers húst a kutyának?

A kutyák nyers (nem hőkezelt) hússal történő etetése növeli az E. coli kiválasztásának kockázatát, amelyet egy széles körben használt antibiotikum – a ciprofloxacin – nem tud elpusztítani.
A hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, és a jó kézhigiénia csökkenti annak a közvetlen kockázatát, hogy ezeket a veszélyes kórokozókat lenyeljük (Fotó: pixabay)

Erre hívták fel a figyelmet a Bristoli Egyetem kutatói, akik 600 egészséges, kedvtelésből tartott kutyán végeztek vizsgálatokat.

Az E. coli ételmérgezést okozhat és a húgyúti, illetve véráramfertőzések leggyakoribb felelőse az Egyesült Királyságban, amely életveszélyes is lehet.

A ciprofloxacin a fluorokinolonoknak nevezett antibiotikumok csoportjába tartozik, amelyeket emberek és állatok számos bakteriális fertőzésének kezelésére használnak. Az Egészségügyi Világszervezet a legmagasabb prioritású, kritikus fontosságú antibiotikumok közé sorolja.

A One Health (Egy Egészség) folyóiratban publikált tanulmányban bemutatott kutatás során 600 egészséges, kedvtelésből tartott kutya bélrendszerében vizsgálták a ciprofloxacin-rezisztens E. coli jelenlétét, illetve kiválasztását – számolt be a sciencedaily

Arra kérték a tulajdonosokat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amely részletesen ismertette a kutya étrendjét, környezetét és hogy kezelték-e antibiotikumokkal. A mikrobiológiai adatok és a felmérés elemzéséből pedig az derült ki, hogy a nyers hússal történő etetés volt az egyetlen jelentős kockázati tényező, amely a rezisztens baktériumok ürülékbe történő kiválasztásához kapcsolódik.

Ha elégtelen a háztartási vagy a személyi higiénia, megnő annak az esélye, hogy gyógyszereknek ellenálló baktériumok kerülnek át az állatból az emberbe (Fotó: pixabay)

A beszámolót más publikált tanulmányok is alátámasztják, amelyek összefüggést mutatnak be a nyers hús és a rezisztens E. coli kiválasztása között.

Az Egyesült Királyságban a humán ciprofloxacin-használat mérséklése az emberi fertőzésekből eredő E. coli ciprofloxacin-rezisztenciájának csökkenéséhez vezetett, és szinte teljesen beszüntették a fluorokinolonokat a haszonállatok kezelésében. De világszerte továbbra is nagyon magas szinten van a fluorokinolonhasználat és a rezisztencia.

„A nyers hús – akár főzés utáni emberi fogyasztásra szánják, akár nyers kutyaeledelként adják el – valószínűleg fertőzött antibiotikum-rezisztens E. coli- val

– mondta Matthew Avison, a kutatás vezetője. A hőkezelés azonban elpusztítja a baktériumokat, és a jó kézhigiénia csökkenti annak a közvetlen kockázatát, hogy ezeket a baktériumokat lenyeljük. Ha a kutyát nem ajánlott nyers hússal etetni, az azt jelenti, hogy az embernek szinte biztosan hőkezelnie kell a nyers húst fogyasztás előtt.”

„A kutyatulajdonosok úgy csökkentheti a kockázatot, hogy áttérnek a nem nyers hússal való etetésre, vagy jó minőségű nyers húst vesznek, amit meg lehet főzni – nyilatkozta dr. Jordab Sealey, a vizsgálat másik résztvevője. A legtöbb kutyák számára értékesített nyers élelmiszer ugyanis nem főzhető minőségű, sőt, hőkezelésük súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet a kutyák számára.”

Ha a kutyát nem ajánlott nyers hússal etetni, az azt jelenti, hogy az embernek szinte biztosan hőkezelnie kell a nyers húst fogyasztás előtt (Fotó: pixabay)

Avison professzor szerint az antimikrobiális rezisztenciával kialakuló válság kezelése érdekében ösztönözni kellene a nyers kutyaeledellel foglalkozó vállalatokat, hogy csak olyan gazdaságokból szerezzék be az alapanyagot, amelyeknek megfelelő az antibiotikum-használata, és teszteljék a húst rezisztens baktériumok jelenlétére. Emellett véleménye szerint szigorúbb határértékeket kell meghatározni a megengedett baktériumok számára a nem hőkezelhető húsáruban.

Forrás: sciencedaily.com

Magazin ajánló: