0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Kína kísérleti projekteket tervez

Kína kísérleti projektek sorozatát indítja el a hazai biodízel-termelés és -felhasználás ösztönzése érdekében.

A Nemzeti Energiaügyi Hivatal szerint ezzel fokoznák azokat a környezetvédelmi megoldásokat, amelyek esetében Kína lemaradt a többi nagy globális gazdaságtól. Az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz viszonyítva csekély szakpolitikai támogatás miatt Kínában alacsony a biodízel-felhasználás, ami a kőolajból származó dízel alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívája. Az ilyen törekvések magukban foglalják a használt sütőolaj, az UCO-alapanyag ellátási láncának integrációját és az üzemanyag elosztását benzinkutaknál.

Kína azt is vállalta, hogy előmozdítja a biodízel bevonását egy önkéntes nemzeti tanúsított kibocsátás-csökkentési mechanizmusba.

A hivatal azonban nem közölt részleteket mindezek finanszírozásáról és a határidőkről.

Az UCO-ból előállított biodízel energiatartalma valamivel alacsonyabb, mint a hagyományos-dízelé,

de akár 83 százalékkal is csökkentheti az üvegházhatású gázszennyezést

– mutatta ki az amerikai Argonne National Laboratory 2022-es tanulmánya. Míg Kína az előrejelzések szerint idén 1,9 milliárd liter biodízelt állít elő, a belföldi kereslet ennek csupán 40 százalékát fogja felhasználni – derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adataiból. Kína nem jelentett be keverési arányokat a biodízelre vonatkozóan, és csak Sanghaj ajánlott fel támogatást a biodízel-gyártáshoz – áll az USDA jelentésében.

A biodízel és a fenntartható repülőüzemanyag – a kerozin alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívája – korlátozott hazai felhasználása lehetővé teszi, hogy Kína nagy mennyiségű UCO-t exportáljon az Egyesült Államokba és az Európai Unióba, ahol a támogatások és a bekeverésre vonatkozó rendelkezések növelik a bioüzemanyag-keresletet.

Forrás: Thomson Reuters

Magazin ajánló: