0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

WOAH: Az ASP-oltások további tesztelésére van szükség

Az Állategészségügyi Világszervezet tudományos osztályának vezetője szerint az egyik vietnámi vakcinagyártó nem osztott meg elegendő adatot nemzetközi kutatókkal és testületekkel.
Illusztráció
fotó: mmg/Csatlós Norbert

A Reuters jelentése szerint az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) szerint az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcinák további tesztelésére van szükség. A figyelmeztetés azért hangzott el, mert Vietnám a következő hónapokban ASP-oltóanyagok exportálását tervezi más országokba.

A világ első ASP-oltóanyagát Vietnám engedélyezte 2023 júliusában, amikor belföldi használatra két vakcinát engedélyeztek házi sertések vakcinázására.

A jóváhagyást az ország sertésállományában végzett széles körű tesztelés után kapták meg. A kormány jelentése szerint az oltások 95%-ban hatékonyak. A vakcinákat – a NAVET-ASPVAC-ot (a Navetco National Veterinary Joint Stock Co.-tól) és az AVAC ASP LIVE vakcinát (az AVAC-tól) – amerikai tudósok és két különböző vietnámi kereskedelmi partnerük közösen fejlesztette ki. Néhány más ázsiai országban folyamatban van az AVAC-vakcina regisztrációja. Egy harmadik vakcina, a Dabaco csoporttól származó DACOVAC-ASP2 vakcina kiértékelése folyamatban van Vietnámban.

A WOAH szerint az AVAC Vietnam JSC, az egyik oltóanyag gyártója nem osztott meg elegendő adatot nemzetközi kutatókkal és testületekkel – közölte a Reuters.

Gregorio Torres, a WOAH tudományos osztályának vezetője arra buzdította az AVAC vakcináinak használatában érdekelt országokat, hogy végezzék el saját vizsgálataikat, mielőtt jóváhagyják azt.
Illusztráció
fotó: mmg/Csatlós Norbert

Az Állategészségügy Világszervezet figyelmeztet

Októberben a WOAH óva intette az állat-egészségügyi hatóságokat és a globális sertésipart, a nem megfelelő és rossz minőségű ASP elleni vakcinák használatától. Október 18-án kiadott közleményében a WOAH hangsúlyozta annak fontosságát, hogy csak jó minőségű ASP-oltóanyagokat használjanak, amelyek bizonyítottan hatékonyak és biztonságosak, és amelyeket a WOAH nemzetközi szabványainak megfelelően hatósági értékelésnek és jóváhagyásnak vetettek alá.

„Ha valaki olyan vakcinát hoz forgalomba, amely szuboptimális, az mindenkire hatással lesz”- mondta Torres a Reutersnek, megjegyezve, hogy a folyamatban lévő járványokkal sújtott országokban, például Vietnámban nehezebb tesztelni a vakcinákat, mivel a sertéseket a vad vírus mellett megfertőzheti a vakcinában használt attenuált (legyengített) vírus is.

Vakcinázás a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken négy ASP elleni vakcina behozatalára vonatkozó kérelmek benyújtása folyamatban van. Az 1. fázisú kísérlet májusban fejeződött be, és három farmot választottak ki különböző tartományokban a 2. fázisú kísérletek helyszínéül – írja a forrás. A hatóságok egy második vakcinát gyártó cégtől várják a teljes dokumentációt.

Annak érdekében, hogy véget vessen az ország négy éve tartó, az ASP felszámolásáért vívott harcának, a kormány 1,5 milliárd PHP-t (26,4 millió USD) különített el az ország sertésállományának vakcinázására.
Illusztráció
fotó: mmg/Csatlós Norbert

Szabványosítási tervek

A WOAH meggyőződve arról, hogy a kiváló minőségű vakcinák nemzetközi elismerése hozzáadott értéket jelentene, több ASP vakcinajelölt előrehaladását figyeli a fejlesztés különböző szakaszaiban. Egyes országok jóváhagyták, vagy terepkísérleteket végeznek az ASP II. genotípus elleni módosított élő vakcinajelöltek használatára vonatkozóan.

A WOAH Biological Standards Commission szeptemberi jelentése egy új szabványtervezetet is javasolt az ASP elleni biztonságos és hatékony vakcinák előállítására.

A WOAH sürgeti az oltóanyagok gyártóit, hogy vegyék figyelembe ezeket a szabványtervezeteket az ASP elleni vakcinajelöltek hatósági jóváhagyásának kidolgozásakor és értékelésekor, és tegyék meg észrevételeiket.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com

Magazin ajánló: