0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Csomagolóanyagok: lazítottak a tilalmon

A folyamatosan növekvő hulladékmennyiség kezeléséről, valamint az újrafelhasználás és újrafeldolgozás fellendítéséről szavaztak az Európai Parlamentben.

A képviselők 426 igen, 125 nem szavazattal és 74 tartózkodás mellett elfogadták azt a javaslatot, miszerint korlátozni, illetve tiltani kell bizonyos típusú csomagolóanyagok használatát. A rendelettel 2030-ig 5, 2035-ig 10, 2040-ig 15%-kal kívánják csökkenteni a csomagolás mértékét. A műanyag csomagolásokat pedig 2030-ra 10, 2035-re 15, 2040-re 20%-kal szeretnék visszafogni.

A képviselők meg akarják tiltani a nagyon könnyű (15 mikron alatti) műanyag hordtasakok árusítását, kivéve, ha higiéniai okokból szükség van rájuk, vagy ha ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolásaként az élelmiszerpazarlás kivédését szolgálják.

A káros egészségi hatások megelőzése érdekében a képviselők az úgynevezett „örök vegyszerek” (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok, röviden PFAS-ok) és a biszfenol használatának betiltását kérik az élelmiszerekkel érintkező csomagolásban. Ösztönöznék a fogyasztók számára lehetséges újrafelhasználási és utántöltési megoldásokat. Kitűzött cél, hogy 2029-ig a csomagolásban található mű­anyag, fa, vas, alumínium, üveg, papír és karton 90%-át külön gyűjtsék az EU tagállamaiban. Az Európai Parlament kész tárgyalásokat kezdeni a nemzeti kormányokkal a törvény végleges formájáról.

Ez ellen több európai szakmai szervezet is tiltakozott, mivel a szabályozás megtiltaná, hogy egyszer használatos csomagolóanyagokban kínálják az egy kilogrammnál kisebb zöldség-gyümölcs termékeket, ami érintené a zacskóba csomagolt salátát, a műanyag tálcás szamócát, koktélparadicsomot és a hálós narancsot is.

A szakmai szervezetek lobbitevékenységének hatására az Európai Parlament módosította a rendelet erre vonatkozó mellékletét és kivette a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó tilalmat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/europarl.europa.eu

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: