0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Dél-Koreában betiltják a kutyahús fogyasztását

1910-ben még Párizsban is volt kutya mészárszék. Azóta Európában sok minden változott, ám Kelet-Ázsiában, például Vietnámban és Dél-Koreában annyira ősi szokásnak számít a kutyahús fogyasztása, hogy eddig nem tudták betiltani.

Egy ágazat szűnik meg

A kutyahús fogyasztásának betiltása számos cég megszűnését jelenti Dél-Koreában.

Az ottani kormány adatai szerint mintegy 1150 kutyatenyésztő farm, 34 vágóhíd, 219 forgalmazó cég és mintegy 1600 kutyát felszolgáló étterem működik az országban.

Az ezredfordulón az országban még 6000 étteremben szerepelt kutyahús az étlapon. A kutyafogyasztás kezdetben külföldön, majd belföldön is bírálatokat váltott ki, különösen a fiatalabb generáció részéről. Többek között emiatt is még az idén a kutyahús fogyasztás betiltását tervezi Dél-Korea, így vetne véget az ősi szokás körüli vitáknak.
Ezért törvényjavaslatot nyújtanak be a tilalom érvényesítésére, mondta Yu Eui-dong, a kormányzó Néphatalmi Párt vezetője, hozzátéve, hogy bíznak benne hogy ezt meg is szavazza majd a parlament.

A kormány szándéka szerint gyorsan bevezetné a tilalmat, és támogatást nyújtanának a bezárásra kényszerülő kutyahús-iparban tevékenykedő cégeknek, hangsúlyozta Chung Hwang-keun mezőgazdasági miniszter egy a témában szervezett találkozón.

A kutyahús-ellenes törvényjavaslatok a múltban megbuktak, aminek az oka az ágazatban érintettek tiltakozása, valamint a gazdák és étterem tulajdonosok megélhetési válsága miatti félelem volt. A javasolt tilalom hároméves türelmi időt és pénzügyi támogatást tartalmaz majd a vállalkozások számára, hogy kivonuljanak a kereskedelemből.

Étel kutyahúsból (Fotó: wikipedia)

Nehéz egy szokást megváltoztatni

A kutyahús fogyasztása a Koreai-félszigeten nagyon régre visszanyúló gyakorlat. Dél-Koreában azonban napjainkban már sokkal kevésbé elterjedt, mint korábban, bár néhány idősebb ember még mindig ragaszkodik ehhez a fogáshoz az étkezésekkor.

Egy tavalyi felmérés szerint az országban a lakosság 64 százaléka ellenzi a kutyahús fogyasztását.

A közvélemény kutatás tanúsága szerint a megkérdezettek mindössze 8 százaléka evett kutyát az elmúlt egy évben, ez az arány hét évvel korábban még 27 százalék volt. Az ország elnökének felesége, Kim Keon Hee is a kutyahús-fogyasztás ellenzője, és férjével kóbor kutyákat is örökbe fogadtak már.

A nemzetközi kritikákra tekintettel is a kormány még ebben az évben törvényjavaslatot nyújt be a tilalom érvényesítésére.
Nuerongi, az eddig a húsáért tartott kutyafajta (Fotó: wikipedia)

Új időszámítás jön a nuerongi fajtára

Nem csak a szokások változása, hanem több vallás is tiltja a kutyahús fogyasztását. Az iszlám étkezési szabályok szerint a kutyahús haram, azaz a fogyasztása tilos (csak végveszélyben megengedett). A kutyahús fogyasztása a zsidó vallási előírásokkal sem egyeztethető össze: a kutya nem kóser állat.

Egy kínai kutyahús-kereskedővel készített CNN-riport szerint az éttermekbe eladott kutyákat különleges farmokon nevelik, ennek ellenére mindig van esélye, hogy az ételnek eladott eb valakinek az elveszett háziállata, bár a kedvtelésből tartott fajták nem számítanak alapvetően ehetőnek.

A farmokon a nuerongi (nurongi) fajtát tenyésztik étkezési célból, melyek most valószínűleg megszabadulnak a húscélú tenyésztés terhétől…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: