0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Sokkoló: elektromossággal vonnák ki az ammóniát a hígtrágyából

Az állattenyésztő telepek fő gondja a keletkező trágya kezelése. A nagy mennyiségű anyag mozgatása igen költséges, azonban ha sikerülne a hasznos anyagokat kivonni belőle, máris újabb jövedelemforrásra tehetnének szert a gazdák.

Erre találhattak megoldást a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai, amikor egy új technológiát kidolgozva segíthetik az állattartóknak az olyan hasznos anyagokat kivonni a trágyából, mint az ammónia vagy a kálium, írja a Phys.org.

Illusztráció

A kutatók egy nikkel-alapú elektródát helyeztek közvetlen a hígtrágyába. Az olyan szerves anyagok, mint a trágya, természetes módon oxidalizálódnak az elektróda hatására, beleértve az ammónia- és kálium-ionok, melyeket így összegyűjti az elektróda. Ezután a tápanyagokkal „átitatott” elektródát egy olyan eszközbe helyezték, mely elektromosság segítségével „elengedi” a begyűjtött ammónia- és kálium-ionokat. Ezzel lehetőség nyílik nitrogén és kálium alapú műtrágya, illetve más hasznos kemikáliák készítésére – beleértve a hidrogén üzemanyagot, vagy hidrogén-peroxidot.

Az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy kis mennyiségű trágyából az ammónia tartalom több, mint fele kivonható az első ciklusban, egy második ciklussal pedig már a 85 százaléka nyerhető ki.

Ugyan maga a hígtrágya is használható a talajok tápanyag-pótlására, azonban ily módon jelentős mennyiségű ammónia kerül ki a környezetbe, ami hozzájárul az üvegházhatáshoz. Azonban ha a most felfedezett módszerrel sikerül kivonni ezt az anyagot, azzal nemcsak a szennyezés mértéke és a szállítási költség csökkenthető, de a Massachusetts Technológiai Intézet professzora, Fikile Brushett számításai szerint egy tejelő tehenészet esetében nagyobb bevételt generálna a kinyert anyagok értékesítése, mint amekkora az energiaráfordítás költsége.

A következő lépés most az, hogy tovább fejlesszék az eszközöket és az eljárást, hogy az egy valódi tehenészeti telepen keletkező hígtárgya mennyiségét is tudja kezelni. A kutatók azonban optimisták, hogy olyan rendszert tudnak majd létrehozni, mely képes lesz a beruházást megtéríteni és profitot termelni.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: