0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A világ élvonalában a hazai állatorvos-képzés

Tudományos munkája alapján a korábbiakhoz képest előrébb sorolták a Sanghaj rangsoron, az ARWU-n az Állatorvostudományi Egyetemet.

Emellett az egyetem szakmai, oktatási tevékenységének átvizsgálása után az Európai Állatorvos-képző Intézmények Egyesülete (EAEVE) már negyedik alkalommal akkreditálta az intézményt. A sikeres minősítésnek köszönhetően az egyetem diplomáját a következő hét évben elismerik az összes európai országban. Az EAEVE értékelését megelőzően a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) auditja is megerősítette az egyetem kiválóságát, amit a friss ISO 9001:2015 tanúsítvány kibocsájtásával is alátámasztott. Az eredmények tovább erősítik az intézmény nemzetközi tudományos elismertségét, hozzájárulva Magyarország kiemelkedő szerepéhez az állatorvos-képzés területén.

Előre lépett a világ legjobbjait felsorakoztató Sanghaj rangsoron, az Academic Ranking of World Universities (ARWU), Global Ranking of Academic Subjects – Veterinary Sciences kategóriában az Állatorvostudományi Egyetem. Az ARWU a világ egyetemeinek besorolására, a kategóriánkként normalizált idézettséget, a nemzetközi kutatói együttműködéseket, és a Veterinary Microbiology, illetve a Veterinary Research top folyóiratokban megjelent cikkek számát veszi figyelembe. Az ARWU évente több ezer tanintézményt értékel, szakterületünkön a legjobb 300 egyetemet teszik közzé. Ezek alapján az Állatorvostudományi Egyetemet jelenleg a világ legjobb 150 állatorvos-képző intézménye között tartják számon, az európai 98 állatorvos-képző intézmény közül pedig a legjobbak között. További előre lepésének záloga pedig a folyamatos, magas szintű tudományos tevékenység.

Napjainkban vette át továbbá Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az Európai Állatorvos-képző Intézmények Egyesületének (EAEVE) akkreditációját.

Az elismerés azt jelenti, hogy hazánk egyetlen állatorvos-képző intézményében, a következő hét évben megszerzett állatorvosi diplomát, az európai országok bármelyikében – minden további honosítási eljárás nélkül – elfogadják.

Az értékelési folyamat során szigorú, az intézményekre egységesen vonatkozó szempontok szerint elemzik a képzéseket, melynek két eleme: egy részletes írásbeli önértékelés, valamint egy egyhetes, a nemzetközi bizottság által végzett személyes vizsgálat.

Az Egyetem nem először kapta meg a tanúsítványt. Az EAEVE, az európai állatorvos-képző intézmények oktatási színvonalát elemző, 1988-ban alapított szervezet, 1995-ben vizsgálta és illette elismeréssel először a képzést, majd 2004-ben és legutóbb 2014-ben ratifikálta azt. A 2016 óta ismét önálló Állatorvostudományi Egyetem 2023 szeptemberében fogadta az EAEVE Látogató Bizottságát. A látogatás során nagy körültekintéssel ellenőrizték a felszereltséget, az oktatási-szervezeti felépítést, a minőségbiztosítási rendszert, az oktatás tartalmát és módszertanát is. Beszéltek kutatókkal, oktatókkal, hallgatókkal, egyéni és bizalmas megbeszélés keretében, valamint felkeresték külső partnereinket.

Az értékelés összegzéseként kiemelték az intézményben tapasztalt fejlődésorientált gondolkodást, a gyakorlati és elméleti oktatás jól kidolgozott egyensúlyát és a tanegységek kiváló kohézióját, kitértek a magas színvonalú klinikai működésre és a növekvő számú, innovatív kutatási tevékenységre. Külön méltatták a dolgozók és a hallgatók összefogását, hihetetlen elkötelezettségét Alma Materünk iránt.

Ezzel párhuzamosan az Állatorvostudományi Egyetemet 2023. januárjától a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) is megvizsgálta, az Európai Felsőoktatási Térség minőségbiztosításának sztenderdjei és irányelvei (ESG 2015) szerint. A sikeres ISO 9001:2015 auditálást tanúsító okirat 2023. szeptemberében került kibocsátásra.

Az Állatorvostudományi Egyetem számára kiemelten fontos a nemzetközi tudományos elismertség, ezért folyamatosan arra törekszik, hogy nem csak magas színvonalú és kiváló minőségű képzést biztosítson hallgatói számára, de aktív részese legyen a világ tudományos vérkeringésnek. Ezzel összhangban tudatosan teljesíti mind a nemzetközi akkreditációs szervezetek, mind a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) ajánlásait, útmutatásait.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Állatorvostudományi Egyetem

Magazin ajánló: