0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mikulásvirág: Mit tegyünk, hogy jövőre is virágozzon?

Az élénkpiros mikulásvirág tökéletes kiegészítője minden otthonnak karácsonykor, De nem kell, hogy ez a gyönyörű növény csak egy hónapos csoda legyen, nem kell nézni, hogy elhervad és meghal. Mit kell tennünk, hogy jövőre is virágozzon?

Túl sok mindent kidobunk karácsony után, ne hagyjuk, hogy a mikulásvirág egyike legyen ezeknek. Ha megfelelően gondoskodunk a növényről, azt fogjuk tapasztalni, hogy a következő évben még nagyobbra nőhet, mivel a kereskedelmi forgalomban termesztett mikulásvirágokat gyakran növekedést gátló vegyszerekkel kezelik, hogy tömör növényt kapjanak. De a második évig friss komposztban termesztett növények visszatérnek magasabb, természetes formájukhoz.

Az első lépés az, hogy megvásárlás után vigyázzunk a növényre és megfelelően gondozzuk. A mikulásvirágnak három fontos dologra van szüksége a virágzáshoz. Szereti a fényt, ezért  jól megvilágított helyen, például napos, meleg ablakpárkányon érdemes tartani. Biztosítsunk neki meleget, ideális esetben ezek a növények 18°C körüli hőmérsékleten fejlődnek a legjobban, a hidegebbet nem szeretik. Öntözni csak akkor kell, ha a komposzt teljesen megszáradt, a túlöntözés a leggyakoribb hiba.

Így kell gondoskodni a mikulásvirágról hónapról hónapra

Januártól még fenn kell tartani a fényt, a meleget és az öntözést.

Márciusban és áprilisban a szárakat 10 cm-re vissza kell vágni. A komposztot pedig majdnem szárazon kell hagyni, és helyezzük a növényt hűvös, árnyékos helyre.

c
Május elején öntözzük meg és ültessük friss komposztba. Ezután hamarosan megjelennek a hajtások. El kell távolítani néhány új hajtást, és csak 4-5 szárat kell meghagyni.

Annak érdekében, hogy a növény karácsonykor virágozzon, ősszel szabályozni kell a fényhez jutást – a virágzást a rövid téli nappalok váltják ki. Tehát szeptember elején le kell fedni a növényt egy fekete polietilén zacskóval kora estétől másnap reggelig. Ez azt jelenti, hogy a növény 14 órán keresztül teljes sötétségben van. Tartsuk körülbelül 18 °C körüli állandó hőmérsékleten.

November elejére leállíthatjuk a fényforrás manipulálását, és karácsonyra virágzásnak kell indulnia. Szeretik a magasabb páratartalmat, ezért érdemes rendszeresen vízzel permetezni.

 

Forrás: kitchengarden.co.uk

Magazin ajánló: