0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Több száz kilónyi ponty menekült meg

A megmenekült halakat nem a karácsonyi asztalra szánták, hanem egy sekély csatornában rekedtek. Szerencsére a halőrök időben a segítségükre siettek.
Illusztráció

A Halőri Szolgálathoz 2023. december 16-án, 14 óra tájban érkezett a lakossági bejelentés, hogy Ráckevén, a Tókert-sori csatornában, a Malom-öböl mögött, hemzsegő kishalakat vélt látni a bejelentő, melyek levegőért kapkodva fuldokolnak ott – írja a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség a facebook oldalán.

A szolgálatban lévő hivatásos halőr azonnal a helyszínre sietett, hogy felderítse a helyzetet.

A keskeny kis csatornában kb. 300-350 kilogrammnyi egynyaras ponty volt bezsúfolódva néhány centiméteres vízben. Sőt, a csatorna egy szakaszán már víz sem volt a kis potykák alatt, csak feküdtek az iszapban és a kövek között.

A halőr azonnal segítséget kért, ami meg is érkezett további szakértők, gumiruhák, kosarak és merítő hálók formájában. Addig is megkezdte a szárazra került pontyok áthelyezését a Malom-öbölbe, ezzel nagyjából 70-80 kilogramm hal életét mentette meg.

A szakszerű segítség kiérkezése után további 200-250 kilogramm pontyot sikerült összegyűjteniük és visszavinniük az időközben megérkezett további halőrök segítségével.

Mi történhetett? November elején volt a közelben pontytelepítés, melynek alkalmával fiatal korosztály is került kihelyezésre a szokásos háromnyarasok mellett – írja a Horgász Szövetség. Ezekből a jószágokból húzódott be egy kontingens a Malom-öböl nádasába telelni. Megérezték a csatornából kiáramló langyosabb strandvizet és odatömörültek. Csakhogy a belvízvédelmi fokozatban elrendelt hirtelen RSD vízszint-csökkentést nem tudták lekövetni és egyszerűen elment alóluk a víz, bent rekedtek a csatorna köves, iszapos medrében.

Forrás: Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Magazin ajánló: