0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Egyelőre nem okoz gondot a földeken a víz

A talaj nedvességgel való feltöltődése kedvező a következő év szempontjából, és a belvizes helyzet az elszaporodott pocokpopuláció megtizedelésében is segít.
A talaj fölső 1-2 méteres rétege hazánk döntő részén teljesen telítődött, sokfelé megjelent a belvíz, jelenleg is nagy területen áll a víz a mezőgazdasági területeken

Erről tájékoztatott Kovács Attila Viktor agrometeorológiai szakértő, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Mint ismert, főképp az ország déli részén szaporodtak fel jelentősen a rágcsálók az ősz folyamán, és komoly károkat okoztak a gazdáknak. A sok csapadék, ami feltölti a talajban található üregeket, a kártevőinvázió egyik természetes ellenszere.

Ahogyan arra a szakember is emlékeztetett, október közepe óta fordult rendkívül csapadékosra az időjárásunk. Egymást követték hazánkban az időjárási frontok, mediterrán ciklonok, amelyek gyakran hoztak országos átlagban akár napi 20-30 millimétert meghaladó csapadékot, így a szokásos mennyiség többszöröse is lehullott az országban.

Ennek hatására a talaj fölső 1-2 méteres rétege hazánk döntő részén teljesen telítődött, sokfelé megjelent a belvíz, jelenleg is nagy területen áll a víz a mezőgazdasági területeken.

A talajban számottevő fagy jelenleg nincsen. Az őszi kalászosok 4 Celsius fokos hőmérséklet alatt akár hosszabb távon is bírják a vízborítást, de ennél enyhébb időben már károsodnak.

A sok csapadék hatására a folyóinkon is árhullámok vonultak, vonulnak le, de egyelőre nagyobb problémát ez nem okozott.

A ciklonpályák északabbra tolódtak Európában, így az eső utánpótlásában múlt hét csütörtök-péntek óta szünet van, ami időt ad a csapadék be- és leszivárgásának, az árhullámok levonulásának. Hó a hazai hegyeinkben már egyre kevesebb van, az is lassan olvad. A folytatásban csütörtöktől (2023. 12. 21.) ismét fölgyorsulnak az időjárási események térségünkben, és több hullámban érkezik újabb csapadék egészen vasárnapig. Azonban annak mennyisége a jelenlegi számítások szerint csak kisebb körzetekben haladja majd meg a 20 millimétert. A környező országok magasabb hegyeiben ennél jóval több várható, viszont annak döntő része hó formájában valószínű, ami lefolyást egyelőre nem okoz.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy készülve a nyári szárazságra, a víz visszatartására és tartalékolására törekszenek, ezért ahol lehetséges, nem indítják el a szivattyútelepeket. A belvízvédekezés módját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával folyamatosan egyeztetve határozzák meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: