0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Sült gesztenye, téli csemege ínyenceknek

Semmi sem hasonlítható a  sült gesztenye illatához és a közös sült gesztenye evés élményéhez. Ha karácsonyi vásárokon, vagy csak egyszerűen egy nagyváros téli utcáján járunk, a mai időkben is beleütközhetünk egy-egy gesztenyesütőbe.
Az illata már messziről felhívja a figyelmet: igazi ínyencséget árulnak.

Arról ne is beszéljünk, hogy a papírzacskóba, vagy csak közvetlenül a tenyerünkbe kapott forró gesztenye milyen jótékonyan melengeti elfagyott kezünket.

De nézzük csak magát a növényt, melynek 13 faja él a mérsékelt égövi klímánkon. A szelídgesztenye (Castanea sativa) Európában és a Kaukázusban őshonos fajain kívül megtalálható Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában is. Hazánkban a 13. században már termesztették, a korabeli adomány- és kiváltságlevelek tanúsága szerint.

A rómaiak fontos tápláléka volt, akik Castania néven illették, utalva a görög thesszáliai Kasztanaia városára. Nem véletlen tehát, hogy olaszul castagno, spanyolul castano, németül kastanie, románul castan, bolgárul kastan a neve. A magyar gesztenye szó is innen származik, csak némi átalakuláson ment át, talán török jövevényszó.

A 17. századig a gesztenye szó a szelídgesztenyét jelentette, hiszen a vadgesztenye csak a 16. század végétől terjedt el Európában.

Maga a készítés nem sok lépésből áll, viszont a siker alapja a vásárlás. Feszes és fényes gesztenyéket keressünk, érdemes egyforma nagyságú szemeket választani, mivel ezek azonos idő alatt sülnek majd meg. Kiszáradt szemekből bizony senki sem fog jó gesztenyét sütni. Ha megfogod, és száraz, csörgős már meg se vedd! Amennyiben penészfoltokat látsz a gesztenyén, hagyd ott. Lyukak a gesztenyén? Biztos jele annak, hogy a kukac is megkóstolta, és belőle lesz a gesztenye moly. Ha csak félig száraz, akkor jöhet egynapos áztatás – de van aki  előfőzi a gesztenyét, a sütés előtt -, ez segít visszanyerni a nedvességtartalmat. Ha elég nedves volt, akkor viszont a fürdetés azért jó, mert amelyik szem feljön a víz színére, a szinte biztos, hogy nem jó. Ha ilyenkor lehalászod ezeket, csak jó gesztenye kerül a sütődbe.

Vágásra azért van szükség, mert a húsból felszabaduló gőz felrobbantja szemeket, nem nagy öröm egy felesleges sütő takarítás. Ami felrobbant, abból ugyan nem eszel. Egy széles vágás a testen. A domború felén. Nem árt, ha héj alatti vékony burkot is megvágod, viszont a húst csak éppen érinted.

Igazán jól faszenes sütőben lehet gesztenyét sütni, de megoldás lehet az otthoni grillen gesztenyesütő edényben elkészíteni a sült gesztenyét. Aki viszont nem akar ezzel sem foglalkozni, nem marad más hátra, mint konyhai sütő.

Legjobb egy party grill tálcájára egy sorban felrakni a szemeket, de grillrácsos tepsiben, vagy alufóliával bélelt tepsiben is képes megsülni.

Otthon kb. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 7 percig alsó- felső sütésen jó kezdeni, aztán érdemes 4-4 percig meggrillezni a héját, azért, hogy könnyebb legyen pucolni. Emellett célszerű félidőben megforgatni a szemeket, így mindkét felük szépen megpirul.
Érdemes még meleg(éb)en megpucolni a gesztenyéket, mert ha kihűlnek, akkor már sokkal nehezebb dolgunk lesz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: