0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Miből készül a birsalmasajt?

Karácsonykor sok család asztalára kerül birsalmasajt. Készítéséhez nemcsak a piacon vásárolhatjuk meg az alapanyagot, érdemes a kertbe is ültetni ebből a mutatós növényből, ehhez adunk tanácsokat.
Neveljük inkább fácskának Fotó: Horváth Csilla

A melegkedvelő birsfajták gyümölcse szeptember végétől november közepéig szedhető. Sajnos elég nehéz megállapítani a pontos érettségét, mert csak leszedés után, utóérlelve puhul meg valamicskét, és akkor kezdi ontani fűszeres illatát. Kemény húsa miatt frissen ugyan nem fogyasztható, rostos levet, lekvárt, kompótot és az említett birsalmasajtot készíthetjük belőle.

Bokor- vagy fatermetű fajtái léteznek, dísznövénynek is beillő, szép növény nagy, sötétzöld, molyhos leveleivel és aranysárgára érő, alma vagy körte alakú gyümölcsével.

Kimondottan későn virágzik. Tápanyagigénye hasonlít az almáéra, de a túl sok nitrogéntől könnyen húsbarnulás alakulhat ki. Téli fagyokra érzékeny, ezt a fajtaválasztásnál érdemes figyelembe venni. Késői virágzása miatt a tavaszi fagyok általában nem károsítják.

Leskováci Fotó: Horváth Csilla

Alapvetően mészérzékeny növény, és a birsalany eléggé sarjadzik is, ezért érdemes inkább kis fácskát nevelni belőle, mert könnyebb eltávolítani a sarjait. Ha rosszul érzi magát a termőhelyén, rücskös, molyhos lesz a gyümölcse. Nem vízigényes növény, de érdemes virágzástól a termésnövekedés időszakában öntözni, mert akkor simább és kevésbé molyhos lesz a gyümölcs. A megfelelő termékenyüléshez és terméshozamhoz 2-3 fajtát kell ültetnünk.

Konstantinápolyi Fotó: Horváth Csilla

Bevált hazai fajta a Bereczki, aminek 300-500 grammos a gyümölcse, erősen bordázott, molyhos és nagyon illatos. Szeptember végén, október elején érik. Erős növekedésű bokor.

A Konstantinápolyi gyümölcse is igen illatos, bordás és molyhos, de csak közepes méretű, október közepén szedhető. Bokra kis növekedési erélyű, rendszeresen és bőven terem.

A Mezőtúri kis, közepesen molyhos, szabályos gömb alakú, alig kövecses, jóízű gyümölcsöt terem, ami október elején szedhető. Kevéssé tárolható, gyorsan föl kell dolgozni.

A Leskováci szerb eredetű fajta, gyümölcse olyan nagy, mint a Bereczkié, de kevésbé bordázott és alig molyhos. Október elején szedhető.

Sok benne a csersav, emiatt gyulladáscsökkentő hatású is Fotó: Horváth Csilla
Gazdag vitaminforrás

A birs gyógyhatásának egyik alapja a benne lévő sok csersav.

Egészségesebb gyümölcs, mint az alma, több vitamin és ásványi anyag van benne.

Gazdag forrása az A-, B3-, B6-, C- és P-vitaminnak, sok benne a kalcium, magnézium, vas, foszfor és kálium. Ennek köszönhetően szerteágazó jótékony hatását tartják nyilván. Közrejátszik a koleszterinszint szabályozásában, magas pektintartalmánál fogva ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteit képes enyhíteni, de használható szemgyulladás, égési sebek, torokgyulladás, skorbut, vérzékenység, bőrszárazság kezelésére. Kedvezően hat a szívműködésre és a vérnyomásra a benne lévő sok kálium és magnézium miatt, rostanyagai pedig serkentik a bélműködést. A nyers birslé kiváló a gyomorpanaszok enyhítésére, az anyagcsere fokozására, az emésztés serkentésére, ezen kívül görcsoldó tulajdonsága is van.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: