0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Új élelmiszerek kaptak engedélyt

December 20-án jelent meg két uniós jogszabály, az egyik az almagyümölcs-sejtkultúrás biomasszát, a másik pedig az az árpa- és rizstörkölyből előállított, részlegesen hidrolizált fehérjét engedélyezi új élelmiszerként, meghatározott feltételekkel.

Az almagyümölcs-sejtkultúrás biomassza néven engedélyezett új élelmiszer a svájci Uttwiler Spätlauber (Malus domestica Borkh.) almafajta termesztett és homogenizált sejtjeiből készült biomassza. A gyártási folyamat az alma meghatározott részeinek steril körülmények között történő gyűjtéséből áll, amelyeket ezt követően szilárd közegre helyeznek azzal a céllal, hogy steril körülmények között kiváltsák a dedifferenciált sejtekből álló primer sebszövet kialakulását.

A sebszöveti sejteket ezután folyékony közegben termesztik, majd homogenizálják, hőkezelik és szárítják.

A felnőtt népességnek szánt meghatározott étrend-kiegészítőkbe engedélyezett a felhasználása.

A másik új élelmiszer, az árpa- (Hordeum vulgare) és rizstörkölyből (Oryza sativa) előállított részlegesen hidrolizált fehérje a sörgyártás 45-70%-ban árpatörkölyt és 30-55%-ban rizstörkölyt tartalmazó szilárd melléktermékéből nyert maradékanyagokból előállított részlegesen hidrolizált fehérje.

Az új élelmiszert a sörgyártás cefre szakaszából származó pasztőrözött árpa- és rizstörköly-maradványok enzimes kezelésével állítják elő.

A részleges hidrolizátumból több mechanikai kezelési lépést alkalmazva állítják elő a végterméket. Egyebek között sütött vagy extrudált gabona-, mag- vagy gyökéralapú termékekhez, édességekhez, reggeli gabonapelyhekhez, tésztákhoz, levesekhez és szószokhoz, gyümölcs-, illetve zöldségléalapú italokhoz használható fel.

A két hivatkozott rendelet a Bizottság (EU) 2023/2847 végrehajtási rendelete; valamint a Bizottság (EU) 2023/2851 végrehajtási rendelete, mindkettő 2023. december 20-i dátummal jelent meg az EU Hivatalos Lapjában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu