Az almagyümölcs-sejtkultúrás biomassza néven engedélyezett új élelmiszer a svájci Uttwiler Spätlauber (Malus domestica Borkh.) almafajta termesztett és homogenizált sejtjeiből készült biomassza. A gyártási folyamat az alma meghatározott részeinek steril körülmények között történő gyűjtéséből áll, amelyeket ezt követően szilárd közegre helyeznek azzal a céllal, hogy steril körülmények között kiváltsák a dedifferenciált sejtekből álló primer sebszövet kialakulását.
A felnőtt népességnek szánt meghatározott étrend-kiegészítőkbe engedélyezett a felhasználása.
A másik új élelmiszer, az árpa- (Hordeum vulgare) és rizstörkölyből (Oryza sativa) előállított részlegesen hidrolizált fehérje a sörgyártás 45-70%-ban árpatörkölyt és 30-55%-ban rizstörkölyt tartalmazó szilárd melléktermékéből nyert maradékanyagokból előállított részlegesen hidrolizált fehérje.
A részleges hidrolizátumból több mechanikai kezelési lépést alkalmazva állítják elő a végterméket. Egyebek között sütött vagy extrudált gabona-, mag- vagy gyökéralapú termékekhez, édességekhez, reggeli gabonapelyhekhez, tésztákhoz, levesekhez és szószokhoz, gyümölcs-, illetve zöldségléalapú italokhoz használható fel.
A két hivatkozott rendelet a Bizottság (EU) 2023/2847 végrehajtási rendelete; valamint a Bizottság (EU) 2023/2851 végrehajtási rendelete, mindkettő 2023. december 20-i dátummal jelent meg az EU Hivatalos Lapjában.