0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Akár a kihalás szélére is sodorhatja a klímaváltozás a tölgyeket

Az egész évben emelkedő hőmérséklet különösen súlyosan érinti az Egyesült Királyság legikonikusabb fáinak számító tölgyeket.
Tölgyfa Magyarországon
Forrás: mmg archív

A Nagy-Britannia területén honos tölgyfajok, elsősorban a közönséges tölgy (Quercus robur) legfőbb károkozójának tartott búcsújáró lepkéket (Thaumetopoea processionea) a rohamosan enyhülő és rövidülő telek nem ritkítják a korábbi mértékben, így a rovar hernyói jelentős, gyakran visszafordíthatatlan károkat okoznak az erdei ökoszisztémákban – írja a Qubit.

„Lehet, hogy 12 hónap alatt nem feltűnő az évszakhatárok eltolódás, illetve elmosódása, de évtizedes távlatban már rendkívül jelentősek a változások”

– idézi a BBC Ben McCarthy-t, a brit National Nature and Restoration Ecology vezetőjét. A hivatásos természetvédő szerint az egész évben emelkedő hőmérséklet különösen súlyosan érinti az Egyesült Királyság legikonikusabb fáinak számító tölgyeket.

A természetvédők megfigyelései szerint a melegedés miatt a téli álom hossza is lecsökkent, az ébredő állatok viszont nem találnak elegendő táplálékot, a legyengült szervezet pedig sokkal sebezhetőbbé válik a kórokozókkal szemben.

Az évszakok eltolódása az olyan opportunista fajoknak is gondot okoz, mint amilyen a gímszarvas (Cervus elaphus).

A vadvédelmi szolgálatok adatai szerint a szigetország egyre több területén megfigyelhető, hogy a bikák az elhúzódó forró nyár miatt az év későbbi szakaszában válnak szexuálisan aktívakká, ezért a borjak már a táplálékban szegényebb időszakban jönnek világra, ami jelentősen csökkenti a túlélésük esélyeit.

A devoni Dartmoor Nemzeti Park ikonikus tölgyfái ide kattintva tekinthetőek meg.

Forrás: qubit.hu

Magazin ajánló: